Video: teadlased lahendasid globaalse ümina saladuse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased lahendasid globaalse ümina saladuse?
Teadlased lahendasid globaalse ümina saladuse? Foto: Youtube

Juba mõnda aega on maailma erinevates paikades kuuldud madalasageduslikku heli, mille põhjuseks on peetud nii maakoore nihkeid, allveelaevu kui ka veel paljusid teisi asju.

Siiani ei ole teadlased selle allikat suutnud kindlaks teha, edastab Huffington Post.

Inglise keeles kannab see heli ametlikku nime Hum. Sellest helist on salvestusi maailma erinevatest paikadest, kaasa arvatud Suurbritanniast, Austraaliast kui USAst, mille teadlased seda uurinud on.

Osades regioonides on seda kuuldud aastakümneid, teistes on see aga üsna hiljuti tekkinud. Mõnes paigas on see aga nii vali, et see mõjub kõrvadele ning närvisüsteemile.

«See on vahel nii kohutav, et tahaks lausa karjuda. See ei lase öösiti magada,» sõnas Suurbritannias Leedsis elav Katie Jacques.

Briti teadlased käisid ümina uue teooriana välja kalad, isased Porichthys liigi kalad teevad kummalist heli otsides paaritumiseks emaseid.

Šotimaa mereteaduste organisatsiooni teadlane Ben Wilson on veendunud, et just kalad on müstilise ümina tekitajaks.

«See võib tõesti nii olla. Atlandi ookeanis ja ka La Manche´i väinas on kalu, kes suhtlevad üsna valju heli abil,» lausus Wilson.

USA Washingtoni ülikooli mereteadlased arvasid juba möödunud aastal, et Porichthys liigi kalad võivad olla ebatavalise heli põhjustajad. Uurijate arvates kajasid kalade häälitsused paatidelt ja ehitistelt kajana tagasi.

USA teadlased uurisid kalade ja ümina seost, kuid kindlaid andmeid ei saadud. Suurbritannias sellist uuringut veel tehtud ei ole.

Seega on seni lahtine, kes või mis globaalset üminat tekitab. Vandenõuteoreetikute arvates on selle taga uue maailmakorra loojad või siis tulnukad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles