Noor Kuu koosnes «magmaookeanist»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor Kuu koosnes «magmaookeanist»?
Noor Kuu koosnes «magmaookeanist»? Foto: SCANPIX

Briti teadlase sõnul võis Kuu pärast oma tekkimist olla üsna vedelas olekus meenutades nii-öelda magmaookeanit.

See teooria erineb seni käibe olevast teoorist, mille kohaselt Kuu tekkis 4,5 miljardit aastat tagasi kosmilisest objektist, mis Maaga kokku põrkas ning tahkestus väga kiiresti, edastab Live Science.

Briti planetaarteadlane Sara Russell esitas varasemale teooriale väljakutse, öeldes et kulus miljoneid aastaid enne kui Kuu tahkeks muutus.

«Magmaookeani» teooria põhineb USA kosmoseagentuuri NASA Apollo Kuu missioonidelt kaasa toodud materjalidel ja Venemaa Kuu sondide uuringutel.

Apollo missioonidelt toodi kaasa 382 kilogrammi Kuu pinnasematerjali. Need korjati üsna kitsalt alalt piirkonnast, mis on Maa poole.

«Traditsiooniline teooria Kuu kohta on üsna lihtne – see oli vedel ja siis tahkestus üsna kiiresti. Tegelikkuses ei vasta see tõele, sest Kuu on väga keeruline geoloogiline objekt,» selgitas teadlane.

Russell analüüsis Kuult pärit kivimeid, mis tekkisid seal asteroididega kokkupõrkel. Neid leidub Kuul nii Maa poolsel  kui ka varjatud osal.

««Magmaookeani» teooria kohaselt oli Kuu pärast oma teket pikka aega sulaolekus. Esimesed kristallid, mis seal tekkisid olid rasked. Need olid oliviin ja pürokseen, mis langesid Kuu tuuma suunas,» selgitas teadlane.

Miljonite aastate jooksul tekkis veel kristallilisi aineid. Nende seas ka anortiit, hele aine, mis nüüd on näha Kuu pinnal. Kunagi kerkisid anoriitkristallid pinna suunas ning tekitasid pinnasekihi.

1,5 miljonit aastat pärast Kuu teket hakkasid purskama vulkaanid , tekitades tumedad alal, mis on ikka Kuu pinnal näha.

Vulkaanide tekke ajaks olid magmaookeanid juba tahked. See protsess võis aega võtta kümneid miljoneid aastaid.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles