Keenias tekitas grupivägistajate olematu karistus rahvaliikumise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keenias tekitas grupivägistajate olematu karistus rahvaliikumise
Keenias tekitas grupivägistajate olematu karistus rahvaliikumise Foto: SCANPIX

Aafrika riigis Keenias on üle ühe miljoni inimese kirjutanud alla petitsioonile, milles nõutakse grupivägistajatele ja nendega tegelenud politseinikele karmi karistust.

Keenias aset leidnud vägistamisjuhtum on tekitanud rahva meelepaha ja laiaulatusliku inimõigusliikumise, edastab cnn.com.

Vägistamine leidis aset selle aasta 26. juunil Busias. Üks 16-aastane Liz  oli teel koju oma vanaisa matustelt, kui kuus meest teda ründasid ja vägistasid. Pärast seda viskasid mehed tüdruku kuivkäimla jäätmete kogumise auku.

Alles tunde hiljem kuulsid paiga elanikud appihüüdeid. Tüdruk aidati august välja. Ta teatas politseile, et ta vägistati. Elanikud leidsid vägistajad üles ning mehed anti üle politseile.

Kohalik politsei ei uurinud juhtumit eriti kaua. Langetati otsus määrata meestele karistuseks ühiskondlikult kasulik töö, mis seisnes muru niitmises politseijaoskonna juures rohealal. Vägistajad lasti vabadusse.

Tüdrukul olid rasked kehavigastused ja ta sattus selgrooprobleemide tõttu ratastooli. Arstide sõnul võib ta uuesti käima hakata.

Juhtum leidis Keenias laialdast vastukaja ning tekitas viha. Nõutakse, et juhtumit uuritaks põhjalikult ning muruniitmiskaristuse andnud politseinikke karistataks samuti.

Inimõigusorganisatsiooni Avaaz petitsioonile on alla kirjutanud juba 1,2 miljonit keenlast.

Naiste vastu suunatud vägivalla probleemidega tegelev organisatsioon COVAW kritiseeris võimuesindajaid hoolimatuses ja inimõiguste jalge alla trampimises.

«Vägistamisi ei peeta nagu üldse kuriteoks. Seda ei saa heaks kiita,» sõnas selle organisatsiooni esindaja.

Keenia prokuratuur määras, et vägistamisjuhtumit hakatakse uurima riiklikul tasemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles