Tervis/ Miks minu kilod tagasi tulevad?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sophie Dahli dieet paneb ainevahetusele turbo peale.
Sophie Dahli dieet paneb ainevahetusele turbo peale. Foto: Postimees.ee

Seekord kirjutab www.kaalustalla.ee teemal «Miks minu kilod tagasi tulevad?»

Alljärgneva artikli sõnum on meie vanematest artiklitest ning treenerite sõnavõttudest juba kindlasti varem läbi käinud. Kuid on asju, mis väärivad kordamist.

Kaalukaotus väga madala kalorsusega dieedi ja/või väga suure treeningkoormuse juures ning miks see halb on?

See on teema, mis on kahtlemata üks suuremaid komistuskivisid, mis algajate kaalukaotajate jalge ette satub. Kes meist ei tahaks saada vormi kiiresti ja seal püsida igavesti? Muidugi soovib igaüks tulemusi saada võimalikult lühikese ajaga ning mida hullem on dieedi alguspunkt, seda suurem on tihti ka paanika vormi saamiseks.

Miks aga saadakse pikemaajalisi nauditavaid tulemusi niivõrd harva?
.

1. Treening on liiga koormav

Keha võime muudatustega toime tulla on kahjuks piiratud. Algaja keha ei suuda enamasti kuigi suurt koormust taluda ning tähtis on järk-järgult lasta kehal oma võimeid arendada. Kiire kaalukaotus aga nõuab tihti väga suurt treeningkoormust, et sundida keha piisavalt suurde energiadefitsiiti. See võib aga tervise hoopis ära rikkuda ja esialgne kiire areng jääb suure tõenäosusega varsti seisma või paneb üldse tagurpidikäigu sisse. Kui sinna juurde panna veel puudulik toitumine, siis võimendub kehv olukord veelgi.
.

2. Toitumine on liiga range, piirav

Põhimõtteliselt sama, mis eelmine punkt. Meie kehal pole enamasti probleemi järk-järgult muudatusi esile kutsuda. Aeglase kaalukaotuse puhul olev väikene energiadefitsiit on küll kurnav, aga mitte üleliia ning me tunneme end hästi, samas kui vorm tasapisi paraneb.

Kiire kaalukaotus aga nõuab meilt suurt energiadefitsiiti ning sageli tegelevad paljud lausa nälgimisega, et saavutada soovitud kaalukadu. Asja muudab hullemaks see, et ajapikku piinav näljatunne kaob ning inimestel võib jääda mulje, et kõik on okei.

Siiski nii see pole ning kurnatud keha tervis jätkab halvenemist. Kõigele lisaks tähendab selline olukord seda, et kui inimene peaks nüüd järsku rohkem sööma hakkama, siis tõuseb kaal alguses väga kiiresti, sest vaja on ju täita tühjenenud energiavarud. Selle peale ehmatavad dieeditajad aga tihti ära ning tekibki nõiaring, kus kaalutõusu kartuses elatakse pidevas näljas.

Kõik see viib selleni, et mistahes tulemused ei ole enamasti jätkusuutlikud ega nauditavad ning mida enam oma keha selliste tegevustega rõhutakse, seda lähemale jõuab aeg, kui asi pauguga katki läheb.

Liiga tihti võib kuulda just noorte naisterahvaste suust jutte, et kui tublid nad on olnud, et on nälga kannatanud juba mitu päeva/nädalat/kuud ja kui heas vormis nad on. Seda on kurb kuulda, sest see näljatunne pole seal ilmaasjata.

See annab märku, et keha soovib toitu ning mida kauem seda signaali eiratakse, seda enam kahjustatakse tervist ning lükatakse tõeliselt hea vormi omandamist edasi.

Justnimelt selline nooruses enesepiinamine on ka põhjuseks, miks vanemas eas on paljudel kaalu- ja terviseprobleeme. Mingi hetk on kas keha või vaim alla andnud ning kuna ei olda kursis vähem kurnavate vormi saavutamiste meetoditega, otsustavad paljud kogu ettevõtmist üldse vältida.

Korralik, mõistlik vormi saavutamine võib võtta rohkem aega, kui paljud on valmis esialgu aksepteerima, kuid peab rõhutama, et õigesti tehtult on see jätkusuutlik kogu eluks. Vähese kurnatuseastmega treening ja toitumine ei põhjusta enamasti isegi vormi tagaajamise ajal probleeme. Seega kujutage ette, kui palju lihtsam on olukord veel siis, kui soovitud vorm on juba saavutatud ning vaja on vaid olemasolevat säilitada.

Ärge langege lühiajaliste «crash» dieetide ohvriteks. Ärge ohverdage oma keha, oma tervist lühiajaliste tulemuste jaoks. Võtke see aeg ning tehke asju korralikult. Olen kindel, et teie tuleviku-mina tänab teid juba vähem kui aasta pärast, rääkimata kaugemast tulevikust.
 

Originaalartikli leiad SIIT!

Soovin teile kainet meelt ja kannatust!

Holger
Kaalustalla.ee treener ja blogija

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles