USA ema saatis oma tütre Siberisse «asumisele»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ema saatis oma tütre Siberisse «asumisele»
USA ema saatis oma tütre Siberisse «asumisele» Foto: SCANPIX

USA ema saatis oma tütre mitu aastat tagasi Siberisse ning tütar on palunud ema mitu korda, et ta lubaks tal koju tagasi tulla.

Sofia Petrova sõnul tunneb ta end Siberis «asumisel» olles üksikuna, edastabYahoo Nes.


Tüdruk õppis ja elas Virginia osariigis, kui ema ta järsku Siberisse saatis. Ema soovis, et tütar kohtuks oma venelasest isaga. Isa külastamine pidi esmalt kestma kolm nädalat.

Kui laps oli juba Siberis, teatas ema, et tütar peab sinna jääma kauemaks.

Sofia Petrova sõnul ei osanud tema vene keelt ning ta isa ei osanud inglise keelt.

Petrova sündis Venemaal, kui tuli koos emaga USAsse, kui oli kaheaastane.

«Kohtusin esimest korda oma isaga, kui olin 13-aastane. Ma saatsin talle paar korda Skype`i sõnumeid, kuid isa ei oska inglise keelt. Ta oli minu jaoks võõras. Ta tuli mulle Moskvasse vastu ja sealt edasi lendasime Berdskisse,» sõnas tüdruk.

Kuni 12. eluaastani arvas Petrova, et ta isa on ema iraaklasest elukaaslane Farid.

2010. aastal abiellus tüdruku ema USA advokaadi James Robertsiga, kes tegeleb immigratsiooniprobleemidega.

USAs üles kasvanud tüdruku ja ta venelasest isa vahel ei kulgenud asjad soodsalt.

«Meil tekkisid probleemid. Ta tarbis alkoholi ja muutus vägivaldseks. Ma teatasin kodustest probleemidest koolis. Politsei viis mind lõpuks isa juurest minema,» lausus tüdruk.

Ta elas siis Bredskis laste turvakeskuses. 2012. aastal tahtsid vene võimud panna Petrova lastekodusse, kuid ema ei lubanud.

«Kui sa oma isa juurde tagasi ei lähe, ei luba ma sul kunagi USAsse tagasi pöörduda,» sõnas ema siis.

Tütar uskus ema, kuid hiljem paljastus, et ema valetas.

Enne seda, kui ema tütre Siberisse saatis, olevat laps kohutavalt käitunud. Nii ema kui kasuisa kinnitasid, et nad ei saanud lapsest jagu.

«Tema saatmine Siberisse oma isa ja teiste sugulaste juurde ei olnud minu jaoks kerge. Samas sain aru, et just see samm võib aidata tal käitumist kontrolli alla saada,» sõnas ema.

Tüdruku arvates oli tema Siberisse «asumisele» saatmine mingi karistus, kuid samas peab ta seda sammuks, et temast lahti saada.

«Pärast kahte aastat olen aru saanud, et nad tahtsid minust vabaneda ning kõik oli ette planeeritud. Tegin ühe suure vea, et ma raha varastasin. Ema küsis, et kust ma raha sain. Ütlesin talle, et müüsin narkootikume. Tegelikult ei ole ma kunagi narkootikume puutunud. Hiljem tunnistasin rahavarguse üles,» sõnas tüdruk.

 Sofia Petrova sõbranna Michaela Bennetti sõnul on ta meeleheitel, et Sofia USAsse tagasi ei saa.

«Saata laps riiki, mille keelt ta ei oska ja kus ta kedagi ei tunne. Ma ei saa sellest aru,» sõnas sõbranna.

Sofia Petrova kontakteerus Moskvas asuva USA saatkonnaga, kus talle öeldi, et ta saab USAsse tagasi pöörduda, kui on saanud 18-aastaseks ehk täiskasvanuks.

Tüdruk on nüüdseks 17-aastane ja töötab ühes Novosibirski hotellis.

«Suudan rahaliselt toime tulla, sest töötan 60 tundi nädalas ja jätkata ka õpinguid. Samas ei näe ma siin tulevikku,» lausus tüdruk.

Sofia Petrovat püüavad aidata USAs Utahi osariigis tegutsevad mormoonid ja üks tema õpetaja Venemaal.

Tüdruku ema ja kasuisa sõnul ei ole nad keelanud tal kunagi USAsse tagasi tulla, kuid vaid sel juhul, kui ta käitumine on paranenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles