California rannale jõudnud hiigelkalad tekitasid spekulatsiooni maavärinast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heeringakuningas
Heeringakuningas Foto: SCANPIX

USAs Californias on lühikese aja jooksul leitud kaks suurt heeringakuningat.

Hiigelkalade sattumine sinna tekitas sotsiaalmeedias spekulatsiooni võimalikust varsti saabuvast maavärinast, edastab Los Angeles Times.

Möödunud nädala kolmapäeval leidis teadlasest sukelduja 5,5-meetrise heeringakuninga. Möödunud reedel aga leiti Oceanside´i rannalt 4,3-meetrine isend.

Need kalad elavad üsna sügaval meres. Heeringakuningate leidmine tekitas sotsiaalmeedias diskussiooni, milles viidati Jaapani legendile, et nende kalade ilmumine on seotud maavärinatega.

Teadlased suhtuvad sellesse müüti skeptiliselt. Samas ei ole nad veel kindlaks teinud, kuidas süvaveekalad kaldavette jõudsid.

Kalade surma põhjus on samuti veel lahtine.

«Tegemist on äärmiselt ebetavaliste juhtumitega,» sõnas väiksemat kala uurinud bioloog Russ Vetter.

California ülikooli teadlase Milton Love`i arvates on kahe heeringakuninga surmad omavahel seotud. Tema arvates võis need kalad tappa hoovus, mis tõi need kalad rannavette, kus neil oli keeruline ellu jääda.

Heeringakuningad võivad kasvada kuni 15-meetriseks. Nad elavad kuni kolme kilomeetri sügavusel.

Teadlased ei ole seda kalaliiki kuigi palju uurinud, kuna isendid elavad väga sügaval. Seda enam pakuvad huvi nüüd rannale jõudnud heeringakuningad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles