Maksatsirroosi all kannatavat naist peetakse rasedaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksatsirroosi all kannatavat naist peetakse rasedaks
Maksatsirroosi all kannatavat naist peetakse rasedaks Foto: Wikipedia.org

Suurbritannias elaval Jol on haigus, mille tõttu ta näeb välja nagu rase.

35-aastasel naisel ei tööta maks ja selle tõttu koguneb ta siseorganitesse suures koguses vedelikku, edastab Daily Mail.

Jo probleem sai alguse alkoholi liigtarbimisest, mille tõttu tal maksatsirroos tekkis.

Naise kehasse kogunevas vedelikus on mürgid, mis tavaliselt maks kahjutuks teeb.

Iga kolme nädala tagant peab naine minema Middlesborough's asuvasse James Cooki ülikooli haiglasse, kus tema organismist mitu liitrit vedelikku eemaldatakse. Tegemist on üsna valuliku protseduuriga, mille puhul kasutatakse nii süstalt kui kateedrit.

Naise kehast väljutatakse kuni 12 liitrit vedelikku ning protseduur kestab kaheksa tundi. Viimasel korral eemaldati aga 23 liitrit vedelikku.

Jo ainsaks lootuseks paranemisele on maksasiirdamine. Samas ei ole garantiid, et talle siirdatav maks sobib ning ei teki raskeid komplikatsioone.

Jo sõnul tekkis tal alkoholi liigtarbimine, kui ta töötas baaris. Lõpuks ta tarbis naistele soovitatud alkoholiühikust 15 korda rohkem.

Tema juhtumist räägitakse ka alkoholi liigtarbimise eest hoiatavas dokumentaalsaates «Old Before My Time».

Lisaks Jole on selles veel teiste endiste alkohoolikute lugusid.

Briti arstide sõnul on alla 30. eluaastates noorte alkoholitarbimisest tingitud surmad kasvanud viimase kümne aastaga 20 protsenti ning maksahaigused 117 protsenti.

Maksatsirroosi puhul maksarakud kärbuvad ning asenduvad sidekoega. Kui maks peab pidevalt töötlema suurtes kogustes alkoholi, muutub maksa ainevahetus. Mürgiste ainete pikaajalise ülekoormuse tõttu ei tule maks toime ning selle rakud hävivad.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles