1,8 miljoni aasta vanune kolju näitab, et varajased inimesed olid üks liik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia teadlane David Lordkipanidze näitamas 1,8 miljoni aasta vanust koljut
Gruusia teadlane David Lordkipanidze näitamas 1,8 miljoni aasta vanust koljut Foto: SCANPIX

Hästi säilinud 1,8 miljoni aasta vanune kolju on andnud uusi tõendeid varajaste inimeste kohta.

Teadlaste sõnul oli tegemist ühe liigiga, mille esindajatel oli väga erinev välimus, kirjutab news.com.au.

Uuritud kolju leiti Gruusiast Dmansi lähedal asuvast koopast. Inimjäänuste juures oli ka tööriistu ning mõõkhambulise tiigri luid.

Tegemist on viiega seni leitud  väga varajase inimese koljust. Neljal koljul on olemas ka lõualuud.  

Gruusia rahvusmuuseumi teadlase David Lordkipanidze sõnul leiti paigast suur hulk inimjäänuseid ning tegemist on seni kõige täiuslikuma Homo liigi jäänuste leiuga.

Šveitsi Zürichi ülikooli teadlase Christoph Zollikoferi kinnitusel on leitud koljud on oma kujult erinevad ning seni on neid peetud erinevate liikide esindajatele kuuluvateks.

«Meile on teada, et nende koljude omanikud elasid samas paigas ning samal ajajärgul. Põhimõtteliselt on tegemist ühe liigi esindajatega,» lisas šveitslane.

Teadlased mõõtsid koljude erinevaid osi ning leiti, et hoolimata välistest erinevustest, on need kõik ühe liigi esindajatele kuuluvad.

«Need Dimansist leitud viis koljut on erinevad, kuid mitte rohkem kui nüüdisaja inimeste koljud või siis viie šimpansi koljud,» jätkas teadlane.

Ta lisas, et liigisisene erinevus on seaduspärasus, mitte erand.

Hüpoteesi kohaselt tekkisid Aafrikas erinevad varajaste inimeste liigid nagu Homo habilis ja Homo rudolfensis. Nüüdse leiu valguses on tegemist Homo erectus´ega, kelle esindajate välimus oli lihtsalt varieeruv.

Lisaks arvatakse, et varajaste inimeste esindajad rändasid üsna kiiresti Aafrikast välja Aasiasse ja seda hoolimata oma väikesest ajust. Uurijate sõnul olid nende inimeste aju vaid kolmandik nüüdisaja inimeste ajust.

USA Michigani ülikooli teadlase Milford Wolpoffi sõnul toetab uue uuringu tulemus mingil määral varasemaid uuringuid.

Wolpoffi sõnul võisid erinevused tekkida, kui erinevate gruppide esindajad omavahel järglasi said.

Gruusias asuvast koopast leitud koljud nimetati uueks liigiks - Homo erectus ergaster georgicus. See oli eristamiseks, et tegemist on just Gruusiast leitud Homo erectus´ega.

Asjatundjate sõnul võib avastus sundida inimevolutsiooni ümber kirjutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles