Hukkamisel ellu jäänud iraanlane hukatakse uuesti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanlane jäi hukkamisel ellu ja ta hukatakse uuesti
Iraanlane jäi hukkamisel ellu ja ta hukatakse uuesti Foto: SCANPIX

Iraanis poodi süüdi mõistetud vang üles, kuid ta jäi sellest ellu.

Võimud langetasid otsuse ta uuesti puua, edastab einnews.com.

Iraani meedia andmetel mõistis kohus Alireza M-i süüdi narkokuritegudes ning ta hukkamine toimus möödunud neljapäeval. Poomine kestis 12 minutit ning arst kuulutas ta surnuks. Väljastati surmatunnistus.

Päev hiljem leidsid surnukuuri töötajad, et Alireza hingab ning ta viidi haiglasse.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International nimetas juhtunut õuduseks ning nõuab, et Iraan loobuks selle mehe teistkordsest hukkamisest.

Alireza perekond sai mehe ellujäämisest teada, kui nad tulid surnukuuri ta surnukeha järele.

«Me ei suutnud uskuda, et ta ellu jäi. Ta kaks tütart on selle üle väga õnnelikud,» sõnas Alireza sõber.

See õnn võib olla üürike, sest võimud panid haiglas olevat mees valvama sõjaväelased, mis tähendab seda, et ta tahetakse uuesti hukata.

«Kohus mõistis selle mehe surma. Ta hukkamine viiakse läbi niipea, kui haigla esindajad kinnitavad, et ta on hea tervisliku seisundi juures,» sõnas kohtunik.

Iraanis hukatakse aastas umbes 560 inimest.

«See on kohutav, et nimetatud meest ootab ees teine hukkamine. Ta juba kannatas esimesel hukkamisel piisavalt. Surmanuhtlus on ebainimlik,» sõnas Amnesty Internationali Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika programmi esindaja Philip Luther.

Lutheri arvates peaks Iraani võimud loobuma Alireza M-i teistkordsest hukkamisest ja kuulutama ülejäänud surmamõistetutele moratooriumi.

«Teada on, et iraani võimud seisavad silmitsi tõsiste sotsiaalsete, julgeoleku ja majanduslike probleemidega, mis on tingitud narkokaubandusest, kuid selle vastu võitlemine surmanuhtluse abil ei anna soovitud tulemust ning on vastuolus rahvusvaheliste seadustega,» lisas Amnesty esindaja.

Iraani inimõiguslased esitasid oma riigijuhtidele ja rahvusvahelistele organisatsioonidele petitsiooni Alireza M-i elu säästmiseks.

Alireza hukkamine viidi läbi 10. oktoobril, mis juhuslikult langes kokku Rahvusvahelise Surmanuhtluse Vastu Võitlemise Päevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles