«Tsaari maraton» vihastas Romanovite dünastiat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püha Vere kirik Jekaterinburgis
Püha Vere kirik Jekaterinburgis Foto: Wikipedia.org

Venemaa kuulsa Romanovite dünastia liikmed vihastasid plaani peale viia viimase tsaari Nikolai II ja ta pereliikmete mahalaskmispaiga lähistel läbi jooksumaraton.

Venemaa viimane tsaar, ta naine ja lapsed lasti maha  1918. aastal Jekaterinburgis asunud majas, mille asemele on tsaari mälestuseks rajatud Püha Vere kirik, kirjutab The Telegraph.  

Suurhertsoginna Maria Vladimirovna esindaja German Lukjanov peab plaani šokeerivaks ning nõuab jooksu korraldajatelt selgitust.

«Korraldajad peavad selgitusi andma. Sport ja tapmispaik ei sobi kokku. Koht, kus tsaar ja ta pereliikmed tapeti, on püha paik. Seal spordiürituse korraldamine on skandaalne,» lausus Lukjanov.

Venemaa õigeusukiriku esindaja sõnul ei ole Jekaterinburgis toimuv spordiüritus surnuid solvav.

Kirikuisad pooldavad maratoni korraldamist, kuna selle start ja finiš on Nikolai II ja ta pereliikmete mälestuseks ehitatud Püha Vere kiriku ees.

Jooksu korraldajad said loa selle läbiviimiseks Jekaterinburgi nii ilmalikelt kui ka vaimulikelt ametnikelt.

«Loomulikult me leinasime tsaari, kuid seda ei saa jätkata lõpmatult. Nikolai II oli kirglik spordiharrastaja. Tema valitsusajal osales Venemaa esimest korda olümpiamängudel,» tõdes  linnavalitsuse esindaja.

Nikolai II Aleksandrovitš Romanov  (18. mai 1868 Tsarskoje Selo – 17. juuli 1918 Jekaterinburg) oli Venemaa viimane keiser, Poola kuningas ja Soome suurvürst.

Alates 1894. aastast troonil olnud tsaari valitsusaeg lõppes 1917. aasta Veebruarirevolutsiooniga. Ta vangistati ta koos perega Tsarskoje Selo Aleksandri paleesse, mis oli olnud tema ametlikuks residentsiks.

Hiljem viidi perekond Tobolskisse ning siis Jekaterinburgi, mis jäi nende viimaseks elukohaks. Nikolai II, ta abikaasa Aleksandra Fjodorovna, tütred, poeg ning teenijaskond lasti maha 17. juulil 1918. aastal.

Nüüdseks on teada, et mõrva taga olid Lenin ja Jakov Sverdlov.

2000. aastal kuulutas Vene Õigeusu Kirik Nikolai II ja ta perekonna märtriteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles