Teadlased: silmad võimaldavad ka kuulda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulmiselund - kõrv.
Kuulmiselund - kõrv. Foto: Wikipedia.org

USA California tehnoloogiainstituudi teadlased avastasid inimesed, kes on võimelised silmade abil kuulma.

Teadlaste sõnul kannatavad need inimesed meeleelundite funktsioonide segunemise all, kirjutab BBC.

 

Selline segunemine tuli päevavalgele, kui üks üliõpilane teatas, et kui ta vaatab arvutiekraanil liikuvaid täppe, siis ta ka kuuleb neid.

Teadlased leidsid veel kolm inimest, kellel oli sama olukord.

Need, kellele see diagnoos pandi, olid visuaalsetes testides paremad  kui need, kellel seda võimet ei olnud.

Meelte segunemise puhul on inimesed võimelised näiteks ka numbreid võit tähti värvidena nägema.

Meelte segunemist on täheldatud ka kunstnikel. Teadlased tõid näitena David Hockney, kes hakkas muusikat kuulates värve nägema.

Uurija Melissa Saenz jõudis fenomeni jälile siis, kui ta tutvustas oma laborit üliõpilastest koosnevale grupile.  Üks selle grupi liige küsis, et kas ka teised on võimelised arvutiekraanile vaadates seal liikuvaid punkte kuulma.

Kui Saenz noormeest küsitles, sai ta aru, et tegemist võib olla meeleelundite funktsioonide segunemisega. Üliõpilane oli kogu oma elu silmadega kuulnud ning seda juhtus eriti siis, kui helita ese liikus.

Pärast seda, kui teadlane näitas liikuvate punktidega pilti vabatahtlikele katsealustele, leidis ta veel kolm samas olukorras inimest.

Saenz tegi veel ühe kontrollkatse,  uurimaks kuidas kastealused tunnetavad ja näevad visuaalseid mustreid.

«Meeleelundite funktsioonide segunemise all kannatajad olid 85 ulatuses täpsed, samas kui teiste puhul langes see täpsus alla 55 protsendi,» lausus uurija.

Meeleelundid on väliskeskkonnast ja organismist tulevaid ärritusi vastuvõtvad elundid. Meeleelundid on kohastunud füüsikaliste või keemiliste ärrituste vastuvõtuks, neid jaotatakse nägemis-, kuulmis-, tasakaalu-, maitsmis-, haistmis- ja kompimiselundeiks.

Nende tundlikkus ja adaptatsioon on erisugune. Meeleelunditega saadud teabe analüüsi põhjal tekivad aistingud ja tajud. Meeleelundite talitlus võimaldab organismil keerukais keskkonnaoludes kohaneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles