Raamat: islamifundamentalismi juured on natsipropagandas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat: islamifundamentalismi juured on natsipropagandas
Raamat: islamifundamentalismi juured on natsipropagandas Foto: SCANPIX

USA Marylandi ülikooli ajalooprofessori Jeffrey Herfi uues raamatus «Nazi Propaganda for the Arab World» (Natsipropaganda araabia maades) seisab, et araabia maade islamifundamentalismi juured on Teise maailmasõja aegses natsipropagandas.

Natsid edastasid Lähis-Ida piirkonda propagandistlikke raadiosaateid, kirjutab Daily Mail.

«Ainus pääsemine juutide küüsist, on nad hävitada. Egiptuses elavatel juutidel, kuid ka poolakatel, kreeklastel, armeenlastel ja prantslastel on relvi ja laskemoona,» kuulutas natsi-Saksamaa diktaator Adolf Hitler 1942. aastal.

Hitleri väitel palusid Kairos elavad juudid Briti võimudelt, et nende majade katustele kuulipildujad pandaks.

Araabia keelde tõlgitud Hitleri kõnede edastustega püüti Araabias juutide vastast mässu õhutada.

Teise maailmasõja ajal natside poolt Lähis-Idas tehtud raadiopropaganda on ajaloo üks kõige vähem uuritumaid peatükke.

«Iisraeli ja Palestiina konflikt oleks ammu läbi, kui natsid oma propaganda ei oleks araablaste seas nii palju ajupesu tehtud,» selgitas ajaloolane Jeffrey Herf.

Herf töötas läbi 6000 propagandaministri Josef Goebbelsi näpunäidete järgi valminud propagandasaate, mis jõudsid Araabiamaades raadioeetrisse 1939 – 1945.

Propagandasaadete transkriptsioonid tehti Kairos asunud USA saatkonnas. Kuni 1977. aastani olid need salastatud. Kaks aastat tagasi sai Herf esimese ajaloolasena võimaluse nendega tutvuda.

Natsid kasutasid oma propaganda edastamiseks raadiosaateid, kuna suur osa araablastest olid kirjaoskamatud.

Ka oli raadiote omanikke vähe, kuid kohvikutes ja turgudel olid raadiod olemas, kust suur hulk inimesi sai saateid kuulata.

«Araabiakeelne sõjaaegne propaganda on tähtis peatükk radikaalse Araabia natsionalismi ja sõjalise islami tekke ajaloos. Islami fundamentalismi juuri võib otsida Teise maailmasõja ajal natside poolt raadios edastatud propagandast,» selgitas ajaloolane Herf.

Islamifundamentalism on islamiusu reeglite kehtestamine ja range järgimine ühiskonnas ning vaenulikkus muu-usuliste suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles