Aprill on rahvusvaheline džässikuu

, muusikasõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noore pianisti Gadi Lehavi tähelend on kestnud juba mitu aastat.
Noore pianisti Gadi Lehavi tähelend on kestnud juba mitu aastat. Foto: «Jazzkaar»

Aprill on rahvusvaheline džässikuu ning Eestis tähistatakse seda Jazzkaare sõprade ühingu ja džässiliidu eestvedamisel kolmandat korda.



2001. aastal Ameerika Ühendriikidest alguse saanud traditsiooniga on liitunud enam kui poolsada riiki ning üritusi ja ettevõtmisi jagub ka väiksesse Viljandisse.



«Muusikatriaad» juhatab sisse


Džässiaeg Viljandis algab 21.—23. aprillini kestva «Muusikatriaadiga», mis leiab kultuuriakadeemia korraldusel aset 17. korda. Viljandis toimuv annab aga juba iseseisva festivali mõõdu välja ja siinseid džässisõpru peaks see ainult rõõmustama.



«Džäss on selline muusika, mis pakub tõelise elamuse vaid vahetult,» nentis üks «Viljandi Jazzkaarekese» korraldajaid Aivar Trallmann. «Muusika, muusikute ja kuulajate vahelist sünergiat saab kogeda üksnes kontserdil. Kaasaostetud helikandja suudab seda emotsiooni pelgalt meenutada.»



Trallmann lisas, et kui transpordiga seotud mured lahenevad, kulgeb kõik plaanipäraselt. «Ebamugavusi siiski on, sest vaikelu Euroopa lennunduses on üht-teist sassi ajanud.»


Seekordse džässiaja Viljandis teeb Trallmanni sõnul eriliseks eri korraldajate üksteist toetav koostöö. «Siinseid korraldajaid on ikka siunatud, et mitu kontserti on ühel ajal. Sellel minifestivalil nõnda ei juhtu.»



Seinast seina


«Viljandi Jazzkaarekese» avapidu, mille peategelane on Jean Louis Trio Prantsusmaalt, saab teoks homme klubis Puhas Kuld.



Jean Louis Trio liikmed on avara fantaasia ja seinast seina muusikamaitsega. Nende muusikas kohtab drum’n’ bass’i biite, roki kõlasid, afrorütme ja free-jazz’i helikeeriseid. Tegutsenud paar aastat põranda all, osalesid nad 2007. aastal Pariisis Défense’i džässikonkursil ning tegid seal puhta töö nii ansambli kui solistidena.



Teine kontsert Puhta Kulla klubis tuleb 27. aprillil. Siis astub üles UMA ehk Aleksei Saks trompetil ja Robert Jürjendal kitarril. Muusikud laotavad kuulajate ette aeglased ja kaunid kõlaväljad. Peale 2008. aastal ilmunud «Civitas Soli» muusika kõlavad ka äsja valminud helikandjale salvestatud palad.



23. aprillil on taas Koidu seltsimaja laval pianist Kristjan Randalu, seekord koos laulja Vaiko Eplikuga. Kava «Kooskõla» olevat sündinud juhuslikust kohtumisest Vabaduse väljakul: ühel mehel oli kitarr kaasas ja tee esimese klaverini polnud pikk. Ilmnes arusaam: muusikat luuakse kuulates.


«Meie instrumendid on kõrvad ja me ei karda neid kasutada,» ütleb Vaiko Eplik.



Noored talendid


Pärimusmuusika aidas on kavas kolm kontserti. 25. aprillil on klaveri taga Norra pianist Eyolf Dale, mulluse Nõmme rahvusvahelise noorte džässmuusikute võistluse võitja. Aasta varem sai ta samaga hakkama North Sea Jazz Festivalil duo Albtrosh koosseisus.



Oma sooloprojektis on Eyolf Dale pühendunud rohkem improvisatsioonilisele muusikale, püüdes leida tasakaalu ambientliku lüürika ja plahvatusliku energia vahel. Laulja Margus Vaher, kes Nõmme festivalil Dale’i mängu nägi ja kuulis, lausus vaid: «Vägev. Täitsa segane pianist.»



Teine «Viljandi Jazzkaarekese» kontsert aidas on 29. aprillil, kui siinse publiku ette astub kvintett Peedu Kass 005.



Bändi liider on üks eesti džässmuusika suuremaid noori talente, kontrabassimängija Peedu Kass. Kvintett on tegutsenud kaks aastat ja selle koosseisu teeb eriliseks harmooniainstrumendi puudumine. Ansambel esitab omaloomingut, milles on rohkesti põhjamaise peavoolu džässi, romantismiaegse klassika ja melanhoolse popmuusika mõjutusi.



«Viljandi Jazzkaarekese» lõpetab 30. aprillil Gadi Lehavi Trio Iisraelist. See noor pianist saab 29. aprillil 14-aastaseks, kuid tema tähelend on väldanud aastaid ja ulatunud Ameerikasse. Teda tituleeritakse Iisraeli džässi imelapseks, Tel Avivis esineb ta regulaarselt džässiklubides. Tal on seljataga mitu suurt konkursivõitu ja hulk festivaliesinemisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles