Nädal täis huvitavaid tantse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsunädala ajal tuuakse kolmandat korda vaatajate ette Silver Sepa kosmofolkloorne lavastus «Tantsumasin».
Tantsunädala ajal tuuakse kolmandat korda vaatajate ette Silver Sepa kosmofolkloorne lavastus «Tantsumasin». Foto: Merli Antsmaa

Rahvusvahelise tantsupäeva puhul saab Viljandimaal terve nädala jooksul vaadata etenduste sarja, mis on pühendatud Karksi vallast pärit Eesti esimesele vabatantsijale Ella Ilbakule.


Tantsunädalat korraldavad Viljandi kultuuriakadeemiaga seotud inimesed, kelle missioon on propageerida tantsukunsti.

Ettevõtmise ühe korraldaja Anu Söödi sõnul on 29. aprilli rahvusvahelist tantsupäeva Viljandimaal tähistatud varemgi, kuid suuremat tähelepanu saab see tänu kultuuriakadeemia vilistlase Ele Viskuse ideele.

«Tema ettepanekul hakkas arenema mõte korraldada siin terve tantsunädal ja pühendada see Karksi vallast pärit vabatantsijale Ella Ilbakule, kelle sünnist möödub novembris 115 aastat,» kõneles Anu Sööt.

Vaatamist igaks õhtuks

Tantsunädal kestab 22.—29. aprillini.

Lavastustest, mis selle aja jooksul publiku ette jõuavad, tõstis Anu Sööt esile Silver Sepa kosmofolkloorse «Tantsumasina», mis pälvis Eesti teatri aastaauhindade valimisel parima lavastuse nominendi tiitli. Seda näidatakse kultuuriakadeemia mustas saalis 26. aprillil kell 19.15.

««Tantsumasinat» on esitatud vaid kaks korda ning nüüd on siis kolmas kord. Veel saab seda näha suvel Viljandi folgil,» selgitas Sööt. «Tegemist on väga komplitseeritud lavastusega, milles on palju osatäitjaid, keda on raske kokku saada.»

Koostöös eve stuudioga esineb 24. aprillil kultuuriakadeemia mustas saalis kaasaegses tantsus väga kõvasti kanda kinnitanud Sandra Z. 29. aprillil etendub aga Ella Ilbaku kodukandis Karksi-Nuia kultuurikeskuses soololavastus «Circle Through», mille esitab noor koreograaf Külli Roosna.

«Kõrvalt vaadates võib öelda, et Külli Roosnal ja Ella Ilbakul on sarnaseid jooni pühendumuses, väljenduslaadis ja liikumise põhimõtetes,» kommenteeris Anu Sööt.
Lisaks nimetatutele näeb igal õhtul kultuuriakadeemias etendusi, mille on loonud sealse tantsuosakonna vilistlased või viimase kursuse üliõpilased.

Kui tantsunädala õhtud on täidetud etendustega, siis hommikupoolikuti käivad tantsu propageerijad koolides noort publikut harimas. Ettevõtmisse on kaasatud kõik Viljandi koolid ning Karksi-Nuia ja Võhma gümnaasium.

Noored teevad kaasa

Valuoja põhikooli ning Paalalinna ja Kitzbergi gümnaasiumi õpilased saavad kaasa lüüa projektis «Mõtlevad tantsijad», millesarnast ei ole Anu Söödi teadmist mööda varem Eestis korraldatud.

«Esitame kultuuriakadeemia tudengitega umbes 20-minutilise etenduse, millele järgnevad kompositsiooni- ja loov­ülesanded nendesamade õpilastega, kes etendust vaatasid,» selgitas korraldaja.
Õpilaste tegutsemisele järgneb ühine arutelu.

Võhma ja Jakobsoni gümnaasiumi noored saavad 27. aprillil jälgida Eesti tantsuagentuuri tantsukooli lavastust «Eestlase neli o-d». Viljandi maagümnaasiumi spordihoones tuuakse  hommikul õpilaste ette Ele Viskuse «Taidlusrühm Rähn», mida samal õhtupoolikul etendatakse ka Võhma gümnaasiumis.

Koolitused ja filmid

Anu Söödi sõnul on kavas veel selliseid üritusi, mis on juhuslikult samale ajale sattunud. Nende hulka kuulub kultuuriakadeemia täienduskoolitus «Mänguline hääletöö» ning laupäeval Paalalinna gümnaasiumis aset leidev tänavatantsu krumpingu töötuba.
28. aprillil on akadeemias Eesti tantsupedagoogide liidu volikogu koosolek, kus arutletakse tantsualase kõrghariduse teemal.

Terve nädala jooksul on kultuuriakadeemias lahtised tantsukunsti tunnid, mille kava on üleval kooli koduleheküljel. «Sinna tuleb end kindlasti enne registreerida, sest meie ruumid on väikesed,» lisas Anu Sööt.

22. aprillil näidatakse kultuuriakadeemia mustas saalis filmi «Blush» ning 23.—29. aprillini jookseb Rubiini kinos tantsufilm «Fame».

Anu Söödi sõnul on tantsunädala sündmused valdavalt tasuta, välja arvatud lavastus «Tantsumasin» ja film «Fame».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles