Algavad teised Pärnu pärimusmuusika päevad

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste seas astub üles Viljandi kultuuriakadeemia muusikatudengite ansambel Paabel eesotsas Sandra Sillamaaga. Kollektiiv on tuntust kogunud eelkõige Eesti pärimusmuusika ja ülejäänud muusikastiilide eduka sünteesiga.
Teiste seas astub üles Viljandi kultuuriakadeemia muusikatudengite ansambel Paabel eesotsas Sandra Sillamaaga. Kollektiiv on tuntust kogunud eelkõige Eesti pärimusmuusika ja ülejäänud muusikastiilide eduka sünteesiga. Foto: Urmas Volmer

Reedel ja laupäeval, 23.-24. aprillil tulevad Pärnus II Pärnu pärimusmuusika päevad, mille raames toimuvad kontserdid, pillimängu ja käsitöö õpitoad oskajatele ja muidu uudistajatele, taluturg ning festivaliklubid ühise tantsude õppimisega.


Kahte päeva mahuvad kontserdid Kunstide majas, pillimängu ja käsitöö õpitoad oskajatele ja algajatele, taluturg, klubielu ühise tantsuõppimise ning tuntud ansamblite Untsakate ja L’Doradoga. Sel korral ongi pärimusmuusika päevade uueks küljeks käsitööliste tegemiste sidumine rahvamuusikaga.



Avakontsert ja pidu


Avakontserdil reedel, 23. aprillil kell 18 astub Kunstide majas üles märtsis Raadio 2 ja Eesti pärimusmuusika keskuse koostöös väljaantava uustulnuka etnokulbi vääriliseks tunnustatud Nolens Volens.



See pärimuslik, kuid traditsioonidele allumatu, leebe ja samal ajal ürgnaiselik Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias teatrikunsti õppivate neidude ansambel esitab regilaule ja omi seadeid.



Ansambliliikmete sõnutsi lammutavad nad kodumaiste kõrval välismaiseid rahvalaule, proovides neile mitte haiget teha, pigem leida lugudega teatraalne side. Grupp sai kokku 2008. aasta Viljandi pärimusmuusika festivali eel tungist seal esineda ja teoks see mõte tehtigi.



Kell 20 annab Nolens Volens kontserdi Tori rahvamajas.



Pärnus avakontserdil aga toetavad uustulnukaid kümneid aastaid folgilavadelt tuntud vennad Johansonid.



Sedapuhku musitseerib koos Kärdi, Jaagu, Mardi ja Antsuga Eestis sündinud, praegu Šveitsis elav bansuri- (bambusfööt) ja saksofonimängija Citra Krista Joonas. Tema soolodega võetakse unustuse hõlmast välja mõnigi lugu, mida Johansonid ammu laulnud pole, näiteks “Hingamine”. Kärt Johanson ja Krista Joonas kõrvutavad ja mässivad kokku Eesti põhjaranniku regilaulu ja klassikalise India raga laadi ilmapildi.



Festivaliklubis kuursaalis hakkavad kell 21 esimesele õhtule hoogu sisse puhuma Pärnumaa omad pillimehed, kelle mängu saatel ja tantsuõpetaja Paul Bobkovi juhendamisel õpivad peolised mitut vana seltskonnatantsu. Kui reinlendri- ja polkasammud selged, astuvad püünele Untsakad.



Käsitöö ja pillimäng


Laupäev algab kell 11 õpitubadega. Kihnu Poistest ja Virrest tuntud Ott Kaasiku, Tuulelõõtsutaja Siim Rikkeri ning Aime Reieri ja Sofia Joonsi (mõlemad Viljandi pärimusmuusika aidast) juhendusel võib julgesti tulla noppima uut repertuaari või tegema suisa esimesi katsetusi pärimusliku kitarri-, lõõtsa- ja karmoška-, eri kannelde ja viiulimängu alal. Joonsi eestvõttel on lootust käima saada õpitubade bänd, kus põhirõhk Pärnu- ja Läänemaa pillilugudel.



Õpitut demonstreeritakse kell 15 algaval kontserdil. Õpitoad on tasuta, aga soovitatav on registreeruda meiliaadressil ylle@jantson.ee.



Samal ajal pilliõppega saavad suured ja väikesed käsitööhuvilised nikerdada-meisterdada Maarja-Magdaleena gildis.



Kel aga suurest õppimisest ja uudistamisest nälg näpistama hakkab, astugu läbi meistritubade läheduses Steineri aiast, kus oma ja ehedat pakub taluturg.



Kell 18 jõuab oma plaadi esitlustuuriga Pärnusse ansambel Paabel. Viljandi kultuuriakadeemia muusikatudengitest koosnev kollektiiv on tuntust kogunud eelkõige Eesti pärimusmuusika ja ülejäänud muusikastiilide eduka sünteesiga.



Selle aasta etnokulpide jagamisel võidutses Paabel kahes kategoorias: nende esimene helikandja “Epopöa” tunnistati eelmise aasta parimaks etnoalbumiks ja solist Sandra Sillamaa edukaimaks instrumentalistiks.



Esitletav bändi teine täispikk album “Küüni täitmise lood ja laulud” sisaldab lugusid samanimelisest lavastusest. Mainitud albumil ja kontserdil teeb kaasa lavastuse üks peaosatäitjaid Märt Avandi.



Kahepäevase festivali võtavad kokku taas kell 21 kuursaalis musitseerivad kodulinna muusikud ja tantsuõpetaja Paul Bobkov. Tol õhtul aga tulevad kordamisele rumba- ja sambasammud, et 1993. aastast tegutseva ja eestikeelsete tekstidega Ladina-Ameerika sugemetega muusikat viljeleva L’Dorado saatel puusatöö ja sussisahin soojamaa rütmides püsiks.



Pärnu pärimusmuusika päevi korraldavad rahvakultuuri arendus- ja koolituskeskuse Pärnumaa spetsialist Kati Põldots ja Viljandi kultuuriakadeemia esimese lennu rahvamuusik Ülle Jantson.



Piletid hinnaga 75 ja 50 krooni (välja arvatud kuursaal) on müügil tund enne algust kontserdipaikades. Info veebiaadressil

http://www.praks.ee

.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles