Teadlased: piima joodi juba 9000 aastat tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia Bristoli ülikooli teadlaste sõnul joodi piima juba 9000 aastat tagasi.

Teadlaste sõnul hakkasid inimesed piima andvaid loomi kodustama ja piima tarbima seniarvatust 2000 aastat varem, kirjutab LiveScience.

 

Teadlastegrupp uuris Lähis-Idast ja Balkanilt leitud potikilde, testides kas seal leidub jäänuseid piimarasvast.

 

Uurijad leidsid, et piima ja piimatooteid tarbiti juba seitsmendal aastatuhandel e. kr.

 

Varasemal ajal olid arvamusel, et piima hakati jooma viiendal aastatuhandel, samas kui piima andvaid loomi hakati kodustama juba kaheksandal aastatuhandel e.kr.

 

«Potikildudel leidus piimarasva jälgi ja seda isegi pärast tuhandeid aastaid maapinnas olemist. Põhjus on selles, et rasvad on vees lahustumatud,» selgitas uuringu juht Richard Evershed.

Ta lisas, et keraamika on väga poorne ja selle tõttu imab ta orgaanilisi aineid endasse.

Uuring ei näidanud pottides otseselt jälgi piimast, kuid näitas, et pottides oli kunagi olnud piimasaadusi nagu või, jogurt ja juust.

 

Piimatootejäänuseid sisaldavad potikillud leiti praeguse Türgi aladelt Anatooliast, mitte Lähis-Ida niinimetatud viljaka poolkuu aladelt.

 

«Meie jaoks oli see üllatuseks, sest loomade kodustamine ja karjakasvatus sai alguse just viljaka poolkuu alalt,» lausus Evershed.

Uurija arvates võis Maramara mere ääres asuva Anatoolia kliima ja maastik olla sobiv piimakarja kasvatamiseks.

«Kuna Anatooli asub väljaspool viljaka poolkuu ala, siis loomade kodustamised ei toimunud  lineaarses järjekorras, vaid paikades, kus olid selleks eelsoodumused,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles