Video: Eesti muusikud laulsid nõiakaevu kaitseks

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhala Nõiakaev.
Tuhala Nõiakaev. Foto: Raigo Pajula

Muljetavaldav nimekiri Eesti muusikuid laulis sisse Tuhala nõiakaevu kaitseks tehtud pala «Tuhala nõiakaevu loits».


Loitsu muusika ja sõnade autor on helilooja Urmas Sisask. Teose sündi ajendas oht, et Nabala karstialale rajatakse lubjakivikaevandus ja see võib rikkuda ainulaadse veerežiimi ning looduskooslusele kahju teha.

Loitsu esitavad Karavan, Karl Madis, Lea Liitmaa, Birgit Õigemeel, Lenna Kuurmaa, Marvi Vallaste, Birgit Varjun, Kerli Kõiv, Kristjan Kasearu, Koit Toome, Uku Suviste, Ott Lepland, TTÜ meeskoor, tütarlastekoor Ellerhein, Päär Pärenson ja Henry Kõrvits.

Heliteos tuletab meelde 1980ndate aastate lõppu, kui kogu eesti rahvas protestis Virumaale fosforiidikaevanduste rajamise vastu. Tollal kogunesid muusikud laulma Alo Matiiseni lugu «Ei ole üksi ükski maa».

Loitsus lauldakse:
Killustik ja raudne kopp
oi küll on see hirmus ropp!
Miljonid ja makstud kullad
tõmbab rahva peale mullad.

Tulge kaitsma Tuhalat
ja lähikonnas Nabalat.
Karju nii et maailm kajab
kaevandustele «Oh ei!»

Aga mis siis saab, kui kaevanduste kavandajad nüüd omakorda vastulaulu teevad? Palkavad näiteks No Big Silence'i või mõne muu rajuma industrial-bändi ja raiuvad vastu: «Loitsudest meil kopp on ees, ise tuleb olla mees..."?

Vaata-kuula allpool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles