Vabane stressist ja naudi päikest - ning kilod kaovad

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stressist vabanemine aitab ka kehakaalu jälle kontrolli alla saada.
Stressist vabanemine aitab ka kehakaalu jälle kontrolli alla saada. Foto: Panther Media/Scanpix

Rohke stress ja vähene päikesevalgus võivad «kinkida» sulle rasvase kõhu ja suure ülakeha.


Puhates ja kevadpäikese käes lõdvestudes stimuleeritakse hormoone, mis aitavad kaalust alla võtta, kirjutab VG Nett.

Vitamiin D, mida leidub rasvases kalas, munades, võis ja päikesevalguses, on hormoon, mis mõjutab kaltsiumi imendumist ning ka teiste hormoonide tootmist. Oslo ülikooli professori Johan Moani sõnul on viimased uuringud näidanud, et D-vitamiin aitab võidelda nii diabeedi kui kõhurasvaga.

Uuringud on nimelt kinnitanud, et ülekaalulistel on tihti puudus D-vitamiinist. Palju viitab ka sellele, et D -vitamiini puudus on üks peamistest põhjustest, miks ülekaalulised sagedamini vähki, diabeeti ja südamehaigusi põevad, usub professor.

Ka stress on üks faktoritest, mis rasva moodustumist kehas soodustab. Teadlaste sõnul on seos pärit kaugetest aegadest, kus stressi seostati eelkõige toidunappuse ja näljaga. Seetõttu asubki keha stressiolukorras igaks juhuks varusid koguma.

Stressi mõjul moodustub organismis stressihormoon kortisool ning pikka aega vältava kõrge kortisoolitaseme tagajärjel hakkab inimese ülakehale ja vöökohale ladestuma rasv. Sellele järgnevad doominoefektina mitmed muud ülekaaluga seotud muutused hormoonsüsteemis.

Näiteks naistel võib stressihormooni taseme kerkimine pärssida munaraku eraldumist, mis omakorda tähendab, et naissuguhormooni progesterooni ei toodeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles