Mida teie arvate: kas uskuda arste või iseennast?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Aunaste
Maire Aunaste Foto: Ülo Josing / ERR

Maire Aunaste reedeõhtune vestlussaade «Mida teie arvate?» uuris, kas targem on abi otsida arstidelt või hoopis mujalt või uskuda kõige rohkem iseenda tarkust.


Ekspertide ridades avaldasid arvamust laulja ja ajakirja Tervis Pluss peatoimetaja Evelin Samuel, Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas, ajakirjanik Jüri Pino, nõustaja Ülli Kukumägi ja etiketiõppejõud Maaja Kallast.

Jüri Pino pidi algatuseks nentima, et tema kapotialune on korras. Evelin Samueli arvates on arstide esmaseks ülesandeks ravida tagajärgi, kuid tema kahe poisi emana proovib neid tagajärgi ennetada.

Ülli Kukumägi parim tervise jaoks tehtud asi oli see, et ta lõpetas muretsemise.

Räägiti ka alternatiivmeditsiinist - kes kui palju sellega kokku on puutunud. Ülli arvates on enamasti tegu platseeboefektiga, sest inimese mõtetel on väga tugev mõju tema tervisele.

Raul Adlase sõnul on iga täiskasvanu oma elu peremees ja võib ravimeetodeid valida, kuid laste puhul paneks ta küll piiri - seal tuleks rasketel juhtudel kindlasti arsti poole pöörduda.

Samas ei mõistud kiirabi peaarst hukka ravimtaimede kasutamist: «Retseptid, rohud meie eesti taimedest - miks nad ei peaks toimima.»

Adlase sõnul ei tohi inimene omakäeliselt enda retseptiravimeid teistele edasi anda. Ta ütles, et klassikaline näide on antibiootikumid, mida püütakse head soovides naabrinaisele või kellelegi sokutada.

Lõpetuseks jõuti tõdemuseni, et eelkõige peab igaüks oma keha kuulama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles