Armukadedus muudab naised «pimedaks»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armukadedus muudab naised «pimedaks»
Armukadedus muudab naised «pimedaks» Foto: SCANPIX

USA Delaware´i ülikooli psühholoogide sõnul muudab armukadedus naised «pimedaks», andes neile osalise nägemise.

Uuring näitas, et armukadeduse poolt esile kutsutud negatiivsed emotsioonide tõttu ei olnud naised võimelised neile ette antud sihtmärki nägema, kirjutab sciencedaily.com.

Mitmed varasemad uuringud on näidanud, et emotsioonid mängivad inimsuhetes tähtsat rolli, mõjutades nii vaimset kui ka füüsilist tervist.

«Kuid emotsioonid võivad sõna otseses mõttes mõjutada ka seda, mida me näeme,» selgitasid psühholoogid.

Psühholoogid Steven Most ja Jean-Philippe Laurenceau ning nende kolleegid uurisid heteroseksuaalseid paare laborieksperimendis.

Partnerid pandi istuma kõrvuti arvutite taha. Naistel paluti piltidelaviini seast teha kindlaks looduspildid, samal ajal pidid nad aga ignoreerima emotsionaalselt ebameeldivaid pilte.

Meestel aga paluti hinnata arvutiekraanile ilmuvate maastikupiltide ilu. Siis aga teatas katse juht, et mehed peavad nüüd hindama arvutiekraanile ilmuvate vallaliste naiste pilte nende atraktiivsuse põhjal.

Lõpuks paluti naiskatsealustel kirjeldada, kui armukadedaks nad muutusid, kui nende partner teise naise atraktiivsust kirjeldas.

Mida armukadedam naine oli, seda vähem ta suutis looduspilte märgata ning seda enam lasi ta emotsionaalselt ebameeldivatel piltidel end segada.

Uurijad rõhutasid, et naiste armukadedus ja emotsioonidest tekitatud «pimedus»  ilmnes ainult siis, kui partner teisi naisi hindas.

Uurijate sõnul ei ole neil aimugi, mis juhtub siis, kui mehed ja naised rollid vahetaksid ning meeste armukadedus uurimise all oleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles