Lehmade lamamiskäitumine endiselt salapärane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad karjamaal: ei mõtlegi püsti tõusta
Lehmad karjamaal: ei mõtlegi püsti tõusta Foto: Mihkel Maripuu

Šoti teadlaste värske uuring suutis vaid avastada, et mida kauem lehm on lamanud, seda tõenäolisemalt tõuseb ta varsti püsti. Seisev lehm võib jälle kergesti uuesti pikali visata.


Teadlased püstitasid lehmade käitumise kohta kaks hüpoteesi, vahendab inglise ajaleht Guardian. Esiteks oletasid nad, et mida kauem puhkav lehm on lamanud, seda tõenäolisemalt tõuseb ta varsti püsti. Teisisõnu ei lama hea lehm pikalt, kui ta just haige pole. Ja tõesti, see oletus leidis teaduslikes vaatlustes kinnituse.


Teine hüpotees aga - uurijad oletasid, et mida kauem lehm on seisnud, seda tõenäolisemalt heidab ta peagi pikali -, varises tolmuks. Ilmnes, et kui lehm seisab püsti, on võimatu ennustada, millal ta taas pikali heidab.


Loodusloo tunni tarkuse põhjal võib vaid oletada, et lehmade käitumist mõjutab mitmeosaline magu, mis võimaldab neil nii püsti kui pikali tegeleda mäletsemise ehk toidu järelmälumisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles