NASA uurijad: mürgine aine võis Marsil elu tekkimist takistada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Phoenix valmistub Marsilt pinnaseproove võtma
Phoenix valmistub Marsilt pinnaseproove võtma Foto: Reuters / Scanpix

Marsi pinda uuriv automaatjaam Phoenix leidis selle planeedi pinnasest mürgist ainet, mis tõenäoliselt võis takistas seal elu tekkimist.

USA kosmoseagentuuri NASA uurijad siiski rõhutasid, et leitud aine perkloraat esineb sellisel kujul ainult Marsil, kirjutab STT.

Väite kinnitamiseks on vaja teha lisauuringuid. Nad jätkasid, et Maal on mitmeid eluvorme, kes seda ainet oma ellujäämiseks kasutavad.

NASA esindaja sõnas, et kuna perkloraadi ja tema mõjude uurimine on alles algusjärgus, siis nad ei taha selle ümber spekuleerida.

«Marsi pinna keemiline koostis võib seniarvatust palju mitmekesisem olla. Varasemad analüüsid näitasid, et Marsi pinnal leidub elu tekkimiseks vajalikke magneesiumi-, naatriumi- ja klooriühendeid,» selgitas NASA esindaja.

Esindaja jätkas, et perkloraadi kohta edastas andmeid automaatjaama Phoenix keemilisi uuringuid tegev uurimisjaam Meca. Pärast perkloraadi leidmist arvati, et see on ülimalt happeline ja sööbiv.

Samas lähevad need andmed vastuollu varem Marsilt saadud andmetega. Phoenixi teine keemiliste analüüsidega tegelev jaam Tega edastas andmed, mis lubasid oletada, et  Phoenixi maandumispaigaks olnud ala võib eluks küllaltki sobiv olla.

«Seal võib kasvatada sparglit, kuid mitte maasikaid,»selgitasid NASA uurijad saadud andmeid.

Marilt on saadud väga vastuolulist informatsiooni ja selle tõttu analüüsitakse saadud andmeid uuesti.

Kindel on ainult see, et Phoenixi maandumispaigas on pinna all mõne sentimeetri sügavusel jäätunud vett. Tega analüüsid kinnitasid seda nädal tagasi. Selgusetu on see, millal vesi vedelas olekus oli ja milliseid aineid jääs veel sisaldub.

Paleontoloogide arvates võis vesi Marsil olla vedelal kujul millalgi ajavahemikul 100 000 – 10 000 000 aastat tagasi.

Phoenixi eesmärgiks on uurida, kas Marsi pooluste keskkond võis olla selline, et seal leidus algelisi eluvorme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles