Mida vähem hambaid, seda lühem elu?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammaste eest hoolitsemine võib ka eluiga pikendada.
Hammaste eest hoolitsemine võib ka eluiga pikendada. Foto: Panther Media/Scanpix

Hammaste väljakukkumine võib anda märku südant ja veresoonkonda kimbutavatest hädadest. Inimesed, kes on varakult palju hambaid kaotanud, võivad surra enneaegselt, väidetakse ühes Rootsi uuringus.


«Mida vähem hambaid alles on, seda suurem on risk,» ütles hambaarst Anders Holmlund uuringut kommenteerides, vahendab Aftonbladet TT-d.

Uppsala ülikooli ja Gävle haigla uuringus osalenud 7700 naist ja meest jälgiti kaheteistkümne aasta vältel.

Selle aja jooksul suri neist 629, kellest pooled omakorda südame-veresoonkonna haigustesse. Isikutel, kellel oli vähem kui kümme oma hammast, oli suremus südameinfarkti rohkem kui seitse korda kõrgem kui neil, kel oli suus veel 26 oma hammast või rohkem.

Uuring kinnitas niisiis, et hammaste arv ja varajane surm on omavahel seotud. Mida vähem hambaid, seda varajasem surm.

Tegelikult ei osatagi hammaste ja kõrgema suremuse vahelist seost täpselt ära seletada. Ühe versiooni kohaselt on inimestel, kes rohkem hambaid kaotanud, ka selline elustiil, mis tõstab nende enneaegse surma riski.

Suremus oli suurem vanemate inimeste hulgas ning suitsetajatel ja meestel.

Veel ühe võimaliku seletuse kohaselt võivad välja kukkuvad hambad anda märku ka põletikest mujal organismis, mis omakorda võivad kiirendada südamehaiguste arengut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles