Tätoveering on rohkem küpsele inimesele

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dimon Taturin.
Dimon Taturin. Foto: Elukiri
Ille Grün-Ots

,

Elukiri

Tätoveeringuga inimest peeti veel mõnikümmend aastat tagasi vähemalt friigiks või punkariks, enamasti aga suisa kriminaalseks elemendiks - arvati, et kus mujal ikka kui vanglas torgitakse nõelaga ajaviiteks tinti naha sisse.


Tänaseks on suhtumine kõvasti leebemaks läinud. Aga siiski ollakse üsna kindlad: tätoveering on selline noorte inimeste värk. Tätoveeritud vanaema? Huh, nalja teete või, hirmus!

Eesti üks paremaid ja tunnustatumaid tätoveerijaid Dimon Taturin aga kinnitab: east küll tätoveerimine ei sõltu. Või kui, siis suisa vastupidi: ehk peaksid ennast tätoveerima just pigem küpsed inimesed, kes oma otsuse läbi mõelnud ja selles kindlad. Alla 18-aastasele tõsine tätoveerija ilma vanema nõusolekute üldse tätoveeringut ei teegi.

Dimon on tõsine tegija

Dimoni seisukohti ja tööd võib usaldada, selle tõenduseks on kindlasti hulk tuntud inimesi, kes mehe käe alt on läbi käinud: ansambli Tuberkuloited laulja Summer, lahkunud muusik Gunnar Graps, endine atleetvõimleja Inna Uit, Vigala Sass, poliitik Heiki Kranich, saatejuht Kirsti Timmer, laulja Lea Liitma ja teised.

Aga vähe sellest, et tätoveerimine on Dimoni põhitöö, ta õpetab seda kunsti ka teistele. Nimelt annab mees kunstiakadeemias valikainete kavas praktilisi tätoveerimise tunde. Ainet õpetab ta koos hea sõbra, Rocca al Mare kooli ajalooõpetaja Marek Nisumaaga, kelle kanda on akadeemias teooriapool (tätoveerimise ajalugu, rahvuste erinevad stiilid jne).

Ikka sellest vanusest

Igal pool mujal maailmas tätoveerivad ennast ka vanemad inimesed - ja sugugi ei leita, et see oleks kuidagi tobe või nõme.

"Kui tattoo on mõistliku koha peal ja hästi tehtud, siis võib see vabalt ka vanemal inimesel olla. Ja kõik ei peagi ühesugused olema: mõni vanaema istub kodus ja koob sukka, teine kihutab mootorrattaga ringi.

Minul väga noori kliente ei olegi. Sest noortega on sedasi, et nende jaoks on tätoveering samasugune moeasi nagu soeng või kõrvarõngas. Tulevad: tehke mulle samasugune tattoo nagu Angelina Joliel või Madonnal. Ja tingimata peab see hästi nähtaval kohal olema, kaelal näiteks.

Aga esiteks: mis kohad inimesel vananevad kõige rutem ja nähtavamalt? Kael ja käed. Mis aga põhiline: tätoveeringusoov peab tulema enda seest. See on enda, mitte publiku jaoks ega pea olema kogu aeg kõigile näha. Need, kes minu juurde tulevad, on asja kaalunud tihti juba 10 aastat. Ma isegi lasin endale esimese tattoo teha alles siis, kui olin 10 aastat teisi tätoveerinud... ," selgitab Dimon.

Kõige vanem klient, kes tuli Dimoni juurde esimest tattoo'd saama, oli 65-aastane mees: "Hästi soliidne mees. Tal oli juubel tulemas ja siis otsustaski endale kingi teha. Ütles, et tal on kõrini sellest "korralik" olemisest, hing on kogu aeg midagi muud ihanud. Nüüd siis tahtis hinge nii-öelda vabaks lasta."

Terve pere tätoveerituid

Hea näide küpse inimesena teoks tehtud tätoveerimissoovist on ka Tallinna kesklinna lillesalongi Masha lilleseadja Katrin Mletsin - 45-aastane nelja täiskasvanud lapse ema. Tõsi, esimese tätoveeringu lasi Katrin teha kümme aastat tagasi - aga ka 35-aastane ei ole enam mingi plikakene. Selle kümne aasta jooksul on Katrin lasknud tätoveeringuid teha pidevalt.

"Eks rahakott dikteerib ka omajagu. Ma ei saa lubada endale korraga suurt, nii olengi jupikaupa lasknud teha. Ornament saigi valitud just selline, mis ei tähenda otseselt midagi ja mida saab edasi teha. Aga et kokku tuleks ikkagi ühtne tervik, et ei oleks nii, et natuke siin ja natuke seal," selgitab naine.

"Enne esimest tattoo'd käisin mööda tätoveerimissalonge, aga neis ei leidnud ma midagi, mis oleks meeldinud," meenutab Katrin. Siis, mitme tuttava kaudu, jõudis otsaga Dimon Taturinini. "Dimonile andsin vabad käed - et istun lihtsalt tooli peale maha ja tehku ta, mis pähe tuleb," naerab Katrin. Hiljem selgus, et päris õiged asjad just nii sünnivadki. Et klient usaldab teda, tema vaatab, mis sobib, ja teeb ära.

"Ka mina mõtlesin varem, et tätoveeringud on põhiliselt noorte rida. Dimon siis ütleski, et tema põhiklientuur ongi just 30-40-aastased. Inimesed, kes teavad juba täpselt, et nad raudkindlalt seda tätokat tahavad," ütleb Katrin. Ta ei pelga sedagi, et tätoveeringud on alles ka siis, kui ta juba vana on.

"Mulle nii meeldib Dimoni ütlemine: mõtle, kui sa oled 80-aastane ja lähed randa, ei vaadata neid 20-aastaseid tibisid, vaid vaadatakse 80-aastast tätoveeritud sind. Ja kui mingil põhjusel 80-aastaselt puritaaniks olen hakanud, võin ju pikkade varrukatega riideid kanda," naerab Katrin.

Mingeid erilisi terviseprobleeme pole Katrinil tätoveeringute tõttu olnud. "Aga eks tuleb ennast hoida ka. Kohe pärast tätoveerimist ei tohi sauna minna, ei tohi päikest võtta umbes kuu aega ning kreemitama peab spetsiaalse põletikuvastase salviga ikka ka, esimene kuu aega kindlasti kaks korda päevas," teadis Katrin juba ette. "Tätoveerimine pole eriti valus, aga eks see oleneb sellestki, kuhu tätoveeritakse, ja valulävi on igaühel ka erinev," lisab naine.

Muide, ka Katrini kolm vanemat last on lasknud Dimonil oma keha kaunistada, kes rohkem, kes vähem.

Kardetakse tõbe külge saada

Lisaks ealistele eelarvamustele kardetakse tihti, et tätoveerimisel võib külge saada mingi koleda nakkushaiguse või midagi veel hullemat.

Dimon välistab surmkindlalt võimaluse, et tema või mõne teise tunnustatud tätoveerija juures keegi tätoveerimisel mõne viiruse või haiguse kaasa võiks saada. Dimon kasutab tätoveerimismasina küljes ainult ühekordseid nõelu.

"Tätoveerimisäri on nii palju edasi arenenud, nõelad on kõik steriilsetes pakkides ja Euroopa Liidu sertifikaadiga. Varem, kui veel ühekordseid nõelu ei kasutatud, töötasime ja kartsime ise ka. Tuli töövahendeid ja nõelu endal steriliseerida, selleks pidi ostma autoklaavi. Ma tahan aga öelda, et normaalse meistri juures, kes oma tööst hoolib, pole praktiliselt mingit võimalust viirusega nakatuda," on Dimon kindel.

Samas rõhutab mees, et väga ebahügieenilistes tingimustes tätoveerides on nakkuse saamine siiski võimalik - kui minna kuhugi nurgatagustesse räpastesse urgastesse oma nahka kaunistama.

Mida peaks teadma tätoveerimisest

* Tätoveering ehk tattoo on püsiv nahakaunistus, mis koosneb torkeaukudest, millesse kantakse värviline tint. Tätoveeringu muudab kauakestvaks see, et tinti ei süstita epidermisesse ehk marrasknahka, vaid sügavamale - dermisesse.

* Tätoveerimise torkeaugud on umbes kolme millimeetri sügavused. Liiga sügavale tehtud tätoveering võib põhjustada verejooksu, pinnapealne tätoveering on aga lõpptulemusena ebakvaliteetne.

* Tätoveeringuid tehakse põhiliselt spetsiaalsete masinatega. Protseduuri kestus sõltub tätoveeringu suurusest.

* Kui sul on mõttes lasta end tätoveerida, tuleks enne lõpliku otsuse tegemist meeles pidada, et see võib olla valus (sõltub kohast, kuhu tätoveering tehakse), tätoveeringute eemaldamine on väga kallis ja tihti ka võimatu. Kõige levinum häda, mis tätoveeringutega kaasneb, on kahetsus. Nii mõnigi soovib hiljem, et poleks end tätoveerida lasknud.

* Kui oled kindlalt otsustanud lasta end tätoveerida, tuleks kindlasti leida stuudio, mis on puhas, ohutu ja professionaalne, sõbral või tuttaval seda teha lasta ei tasu, veel vähem ise pusima hakata.

Võimalikud ohud tätoveerimisel:

* Kui tätoveerimisel kasutada uusi, ühekordseks kasutamiseks mõeldud steriilseid vahendeid, siis pole riski nakatuda näiteks HI-viiruse või hepatiidiga - kokkupuude võõra verega puudub.

* Allergilised reaktsioonid, näiteks värvainetest (India tint, sinine tint, punane tint). Allergia võib sügeleva lööbena avalduda ka pärast kehakaunistuse tegemist. Eriti tundlikud on nahakaunistuste suhtes allergikud, südamehaiged, nahahaigustega inimesed. Võimalikud vastunäidustused nahakaunistuste puhul ongi näiteks nahahaigused, allergilised haigused ja astma. Kui sul on nahaekseem, võib see tätoveeringu tõttu ägedamaks minna.

* Harva võivad mõnel inimesel tätoveerimisel tekkida tihked armid, mida nimetatakse keloidideks.

* Kui sulle tehakse tätoveering, pead selle eest hoolt kandma, kuni see täielikult terveneb. Tätoveering on lahtine haav, seda tuleb siduda ja määrida antibiootilise salviga, päikese kätte sattudes tuleb kindlasti kanda kaitsekreemi või katta see koht kinni. Kaitsekreemi tuleb tarvitada elu lõpuni, sest tätoveeringu piirkond jääb päikese kahjulikule kiirgusele vastuvõtlikuks.

Allikad: Terviseveeb, terviseamet, tervise arengu instituut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles