Kuidas küüslaugulõhnast lahti saada

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idanev küüslauk.
Idanev küüslauk. Foto: Panther Media/Scanpix

Rahvapäraseid nippe, mis küüslaugulõhna peaksid peletama, on mitmeid. Iseasi, kui tõhusad need on.


Küüslaugule iseloomuliku intensiivse aroomi taga on allitsiin, mis tekib keemilise reaktsioonina küüslaugu hakkimisel, kirjutab Apotheken Umschau.

Kuigi toiduga koos satub küüslauk kõhtu, siis sinna ta ei jää. Nimelt imeb organism allitsiini ja selle kõrvalproduktid endasse ning kannab vere kaudu üle terve keha laiali. Kopsude ja naha kaudu jõuavad küüslauguaroomid jälle õhu kätte, kord tugevamalt, kord nõrgemalt.

Küüslaugulõhnast lahti saada on proovitud mitmeti. Küll näritakse kohviubasid, küll petersellilehti. Indialased proovivad lõhna peita kardemoniga. Petersell ja kardemon sisaldavad eeterlikke õlisid, mis küüslauku varjata aitavad, kuid kellele meeldiks supirohelist ja tooreid kohviube närida.

Palju tõhusam on närida piparmündimaitselist närimiskummi, sest vähemalt suust võtab piparmünt küüslauguleha ära. Mõneks ajaks aitab küüslauguaroome neutraliseerida ka klaas piima.

Aasias usutakse, et küüslauku aitab varjata teine kange vürts - ingver, mida on saadaval ka suhkurdatud närimiskommidena.

Kogu lõhna ei kaota aga miski, kuna aroomid lenduvad läbi naha.

Üks Bayeri peakokk soovitab aga järgmist trikki: kasutage toidus vaid küüslauguaroomi, kuid ärge küüslauku sööge.

Pisikeseks hakitud küüslauku tuleb oliiviõlis kuumutada ning siis tükid eemaldada. Maitsestatud õlis tehtud toit mekib aga täpselt sama hea ja küüslaugune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles