Koer kõnnib inimese terveks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer aitab peremehe tervist hoida.
Koer aitab peremehe tervist hoida. Foto: Panther Media/Scanpix

Nüüd on see siis järjekordselt tõestatud - koer võib oma peremehega lausa meditsiinilisi imesid korda saata. Nimelt näitavad uuringud, et koerale sobivad nõuanded vähendavad nii koera kui tema peremehe kehakaalu ja kolesteroolitaset.


Ameerika, Suurbritannia ja Austraalia ülikoolide teadlased on erinevatel juhtudel uurinud, kuidas koer inimese tervisele mõjub, vahendab Sydsvenskan. Selgus, et neljajalgse sõbra seltskonnas viibimisel on pikaajaline ja mõõdetav positiivne mõju. Samuti mõjuvad loomaarsti koerale suunatud nõuanded sama edukalt ka looma peremehele.

Ameerikas võrreldi kahte gruppi inimesi, kellest ühtedel tuli järgida arsti poolt koertele antud liikumisnõuandeid ning teised said traditsioonilist abi ülekaalu ja kõrge kolesterooli vastu. Juba kolme kuuga täheldati märgatavat edasiminekut esimeses grupis, kus nii inimesed kui nende lemmikloomad olid kaalus alla võtnud.

Teises ameeriklaste programmis «Walk a Hound, Loose a pound» vaadeldi liikumisharjumusi. Katsealused pidid regulaarselt koeri jalutamas käimas ning pärast programmi lõppemist oli liikumine inimestele nii harjumuspäraseks saanud, et nad jätkasid seda ka hiljem.

Et regulaarsus on ülekaaluga võitlemisel oluline, kinnitas ka Austraalia uuring. Seal märkasid teadlased, et inimeste liikumisharjumused muutusid märgatavalt, kui peres enam koera ei olnud. Oma sõbra kaotanud koeraomanik vähendas oma jalutuskäikudele kuluvat aega keskmiselt 44 minuti võrra nädalas.

Britid omakorda jälgisid, kuidas mõjub 2,5 kilomeetri pikkune jalutuskäik koera peremehele. 60 protsenti koerasõpru tunnistas poole aasta möödudes, et nad on muutunud aktiivsemaks ning 69 protsenti väitis ka, et nad olid hakanud rohkem suhtlema teiste koeraomanikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles