«Sind otsides» viis esmakordselt kokku kuus õde-venda

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sind otsides Andres
Sind otsides Andres Foto: ETV

Seekordne saade «Sind otsides» tõi vaatajateni Andrese loo, kes pöördus saatemeeskonna poole palvega aidata üles leida tema vennad ja õed.

Siia ilma sündimise järel sai Andres tegelikult nimeks Valeri. Ta ei olnud oma peres esimene laps - õdesid vendi oli enne teda ja vist isegi hiljem, meenutas Andres saatejuht Margit Kilumetsaga kohtudes.

«Me keegi ei saa olla tagantjärele kohtumõistjateks ei oma vanemate üle ega selle üle, et õed-vennad paigutati laiali mööda Eestimaad erinevatesse lastekodudesse. See on inimeste saatus,» leiab saatejuht Margit Kilumets. «Andrese puhul võime küll tagantjärele öelda, et tal vedas oma saatusega, sest teda leidis lastekodust õige pea uus ema Linda.»

Ema Linda ei varjanud kunagi Andrese eest tema tegelikku päritolu: «Ma ütlesin, et kõik lapsed tuuakse sünnitusmajast, sind ka, aga sinuga olid veel natuke teistsugused probleemid. «Poja kasvades käidi koos vaatamas lastekodu, kus nad esimest korda kohtusid ja koos on mõeldud ka laialipillutatud õdedele-vendadele, kelle saatus on neile siiani teadmata.

«Muidugi võivad leidmise järel selguda ka suured probleemid,» tunnistab Linda ühe oma hirmudest Margitile, aga arvab ikkagi, et tegelikult oleks pidanud hakkama otsima juba ammu. «Ma ju teadsin, et tal on vennad, päris oma vennad ja õed. Ja ma nägin kuidas ta sellest puudust tundis, et ta ainus oli.»

Andres kinnitas, et on õdede vendade leidmiseks nüüd tõesti küps. «Isegi kui me edaspidi suhtlema koos ei hakka, siis ma saan öelda, et olen neid näinud. Ma olen midagi teinud selleks, et me saaksime kokku. Neid näha on siiski mu suurim soov.»

Saatetiim alustas otsinguid Voorelt, kus õnnestus leida inimene, kes Andrese bioloogilisi vanemaid ka mäletas. Selgus, et pere vanemad lapsed Viktor ja Valja sattusid Narva lastekodusse. Nemad olid kohe vamis Andresega kohtuma.

Kõige noorema õe Annika saatus oli teistest erinev - tema jäi ema juude elama. Lapsepõlvest mäletab Annika joomist ja peksmist. Ta tunnistas saatejuhile, et tahaks väga Andrest tundma õppida.

Keerulisem oli jõuda Diana ja Jevgeni jälgedele, kes omastega peaaegu üldse ei suhtle. «Ema ütles, et olen ise süüdi, et mind lastekodusse pandi,» ütles Jevgeni. Ema süüdistas teda väikese venna surmas.

Andres kohtus lõpuks Tallinnas oma viie õe-vennaga, kes polnud varem kunagi korraga ühte ruumi sattunud.

«Sind otsides» on eetris laupäeviti kell 20 ETVs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles