Viljandi folgi rosin tuleb Rootsist

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ale Möller Band Rootsist.
Ale Möller Band Rootsist. Foto: www.folk.ee/festival

XVIII Viljandi pärimusmuusika festivalil, mis peetakse maha 22.-25. juulil, astuvad tuntud eestimaiste esinejate kõrval üles kümned muusikud mujalt Euroopast, aga ka Ameerikast ja Aafrikast. Nimekaim külalisesineja on Ale Möller Band Rootsist.

Festivali pealik Ando Kiviberg tõdes folkmuusikapeo programmi kommenteerides, et ees seisab taas üks lustlik ja ühtehoidev pärimuspidu.

„Nagu läinud aasta novembris välja hõikasime, on festivali teema sedapuhku „Seest tuleb üks tants!" ning sellest tulenevalt lasub programmis põhirõhk tantsulist pärimusmuusikat pakkuvatel ansamblitel," märkis Kiviberg. „Teisalt pole me unustanud niinimetatud gurmaane, kellele sobivad vaiksed, intiimsemat laadi sisekontserdid."

Muu hulgas pidas pealik märkimisväärseks programmi laia geograafilist haaret, mis hõlmab kõiki Euroopa piirkondi ja mitut kauget maad. Näiteks saab näha ja kuulda Habana Son Clubi Kuubalt, kelle kuumad rütmid peaksid publikut tantsupisikuga nakatama sõltumata sellest, kas peopaigas lõõskab päike või ladistab vihma.

Nimekamatest esinejatest tõi Kiviberg esile paljude rahvusvaheliste tiitlitega pärjatud Ale Möller Bandi, keda nii festivali korraldajad kui publik on juba aastaid Viljandis näha igatsenud.

Tegu on maailmamuusika vaieldamatute tippude sekka kuuluva kooslusega, milles
liidavad oma energia Rootsi, Kreeka, Mehhiko, Kanada ja Lääne-Aafrika muusikud.

Festivalile on oodata Tsuumi Sound Systemit Soomest, Ilgit Lätist, Omiri Portugalist, Csürrentot Ungarist, Hermann Haertelit Austriast, Otova Yod Venemaalt, Puerto Flamencot Hispaaniast ja teisi välisesinejaid.

Iseenesestki mõista on kohal armastatumad Eesti ansamblid eesotsas Zetode, Virre, Ro:Toro, Pantokraatori, Paabli, Klapi, Kihnu Poiste, Gjangsta, Oorti ja Fibrilliga. Aastaid festivali publikumagneti seisuses püsinud Vägilased astuvad üles koos Metsatöllist tuntud Lauri Õunapuu ja Võrumaa lõõtsamehe Tarmo Noormaaga ning Svjata Vatra koos DJ P-Julmaga.

Ando Kivibergi kinnitusel ei jää viimati nimetatud ainsateks, kes end värskest küljest või koos uute sõpradega näitavad.

Tulenevalt festivali teemast saab publik sel aastal näha mitut tantsulavastust, näiteks mullu sügisel Viljandi pärimusmuusika aidas esietendunud „Tantsumasinat", mis äsjasel teatripreemiate jagamisel pääses parima lavastuse kategoorias nelja silmapaistvama sekka.

Oma koht on Viljandi pärimusmuusika festivali programmis Norra tantsugrupil Frikar, mille liikmed on viimase aasta vältel rahvusvahelise tähelepanu keskmes olnud ennekõike Eurovisiooni lauluvõistluse võitnud Alexander Rybaki taustatantsijatena. Viljandis astub Frikar lavale oma uue tantsulavastusega.

Kokku on Balti- ja Põhjamaade suuremate suviste kultuurisündmuste sekka kuuluva Viljandi pärimusmuusika festivali põhiprogrammis üle 70 kontserdi, millele lisandub mitukümmend kontserti Rohelisel vabalaval.

Pärimuspeo passid on müügil veebilehel www.folk.ee/festival.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles