Maks võib aju «ära süüa»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hippokampuse asukoht ajus (punasega)
Hippokampuse asukoht ajus (punasega) Foto: Wikipedia.org

USA Rushi meditsiinikeskuse teadlaste uuring näitas, et maks võib sõna otseses mõttes aju ära süüa.

Isikutel, kellel on kõhul liigset rasva, on kolm korda suurem tõenäosus haigestuda hilisemas elus dementsusesse ning neil esineb mälukaotust, edastab Live Science.

Uuring näitas, et kui maksas ja ajuosas hipokampuses on proteiini PPAR-alpha puudus, tekivad probleemid. Maks kasutab PPAR-alphat kõhuosa rasva põletamiseks, hipokampus aga mälu töös.

Ülekaalulistel on aga maksal mitmekordne koormus ning see organ kasutab siis ära kõik PPAR-alpha. Esmalt enda oma, siis teiste organite, kaasa arvatud aju oma.

Kui hipokampusest hakkab PPAR-alpha kaduma, siis nõrgeneb ka mälu.

Mitmed varasemad uuringud on näidanud, et ülekaalulistel on 3,6 korda suurem oht dementsuse tekkeks kui normaalkaalulistel. Selle uuringu tegi 2008. aastal Californias asuv Kaiseri uurimiskeskus.

2010. aastal Bostoni ülikooli meditsiinikoolis tehtud uuring aga näitas, et mida suurem on kõhul oleva rasva kogus, seda suurem on tõenäosus, et vanemas eas aju sõna otseses mõttes kuivab kokku.

Uus uuring näitas aga, et hipokampus kasutab PPAR-alphat mälus ja õppimises. Selle abil leiti seos kõhurasva ning dementsuse ja mälukaotuse vahel.

Rushi ülikooli teadlased, keda juhtis neuroloog Kalipada Pahan, kasvatasid laboris hiiri, kellel oli liiga vähe PPAR-alphat. Osal hiirtel oli maksas normaalne kogus PPAR-alphat, kuid ajus oli seda puudu. Neil hiirtel oli mälu- ja õppimisprobleeme. Teisel hiirtegrupil oli ajus normaalne kogus PPAR-alpha valku, kuid mitte maksas. Neil hiirtel oli mälu üsna hea.

Kui teadlased viisid hiirtel, kellel oli PPAR-alphat puudus nende hipokampusesse, siis mälu ja õppimisvõime paranesid.

«Edasistes uuringutes keskendume sellele, kuidas inimajus saaks kogu aeg valgu PPAR-alpha normaalset taset säilitada, kuna see takistab mälukadu,» selgitas Pahan.

PPAR-alpha uuringute abil loodetakse leida ka uusi ravimeetodeid Alzheimeri, dementsuse ja mälukaotuse raviks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles