46 miljoni aasta vanuses moskiitos on säilinud ta viimane kõhutäis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
46 miljoni aasta vanune moskiito
46 miljoni aasta vanune moskiito Foto: SCANPIX

USAs Montana osariigi alalt leiti moskiito, kes elas seal olnud troopilises metsas 46 miljonit aastat tagasi.

Teadlasi aga üllatas fossiili sees olnud veri, edastab Huffington Post.

Oletatakse, et see moskiito hammustas mõnda looma või lindu, imes temalt verd, kukkus siis järve, kus ta uppus ja põhja vajus.

Teadlased avastasid selle emase moskiito väga õhukesest põlevkivitükist. Leiti, et putukas oli alles ta viimane kõhutäis.

Uurijate sõnul oli see leid nagu stseen Michael Crichtoni raamatust «Jurassic Park» ning stseen samanimelisest filmist. Siinsel juhtumil oli hiidsisalike asemel lihtsalt moskiito.

See moskiito elas kaua aega pärast seda, kui hiidsisalikud olid välja surnud. Oletatakse, et moskiito võis verekõhutäie saada hiidsisalike järglaselt linnult.

Biokeemik Dale Greenwaldi sõnul ei ole moskiito kõhus olevas veres säilinud selle looma või linnu DNA, kellelt ta verd sai.

Greenwald ja ta kolleegid uurisid moskiitot ja ta sees olevat verd röntgeni abil, saamaks teada vere koostise. Leiti, et selle põhikoostis on raud. Seega on tegemist verega. Maopiirkonnas oli raua tase kõrgem kui mujal kehas. Samuti leiti porfüriine, mis on orgaanilised ühendid. Need mängivad tähtsat rolli hemoglobiini regulatsioonis.

«Need kaks – raud ja porfüriinid – on kindlad tõendid, et moskiito sees on veri,» selgitas teadlane.

Teadlaste sõnul on selle emase moskiito puhul tegemist esimese fossiiliga, millel on viimane kõhutäis alles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles