Neandertallased leiutasid taaskasutamise?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neandertallaste luust tööriistad, millel on märke taaskasutamisest
Neandertallaste luust tööriistad, millel on märke taaskasutamisest Foto: SCANPIX

Seni on arvatud, et taaskasutamine on tänapäeva trend ja ökonähtus.

Teadlaste sõnul leiutati taaskasutamine neandertallaste poolt 1,3 miljonit aastat tagasi, edastab Daily Mail.

Arheoloogid on leidnud neandertallaste kunagistest elukohtadest märke, mis viitavad igapäevaesemete taaskasutamisele.

Hispaanias, Põhja-Aafrikas, Itaalias ja Iisraelis asuvatest koobastest on leitud esemeid, mida esmalt on tarvitatud tööriistade ja relvadena, siis aga köögitarvetena.

«Esmakordselt saime aru, kui laiaulatuslik see fenomen on. Seda nii meetodite kui ka kasutamise mõttes,» lausus Iisraeli Tel Avivi ülikooli arheoloog Ran Barkai.

Varajased hominiidid nagu Homo erectus, neandertallased ja teised kasutasid katki läinud relvi ja tööriistu uuesti, kuid teiseks otstarbeks.

«Nad tegid seda samal viisil nagu meie kogume vanapaberit või muid esemeid,» sõnas arheoloog.

Ta lisas, et erinevatel aegadel olid kasutusel erinevad vahendid ning seega ka nende taaskasutamine oli erinev.

Uurijate arvates oli taaskasutamine osa varajaste inimeste ellujäämise strateegiast.

«Miks me tänapäeval korjame plastikmaterjali? Et kokku hoida toormaterjali ning energiat,» lisas arheoloog Avi Gopher.

Iisraelist Qesami koopast, mis oli asutatud 200 000- 420 0000 aastat tagasi, leiti kiltkivi osi, mis näitasid, et varem olid nad osa suurest relvast, hiljem aga lõigati purunenud relvatükkide abil liha.

Hispaania Tarragona ülikooli teadlase Deborah Barsky sõnul võis taaskasutamine tekkida kas alateadlikult või ka mugavusest.

Itaalias Rooma lähedal Castel di Guidos asuvast kunagiselt kuivanud järvealalt leiti luust tööriistad, mida kasutati umbes 300 000 aastat tagasi neandertallaste poolt. Seal oli ka palju elevandijäänuseid.

«Leidsime sealt mitmel tasandil ja viisil taaskasutamist. Luud oli katki tehtud, et luuüdi kätte saada. Neist luudest aga vooliti hiljem tööriistad, millest omakorda tehti veel uued tööriistad,» lisas Itaalia Pisa ülikooli teadlane Giovanni Boschian.

Tema sõnul oskasid varajased inimesed ära kasutada isegi neid kivi- ja luutükke, mis jäid tööriistade tegemisest üle. Neid kasutati näiteks nahkade puhastamiseks kaabitsatena.

Teadlaste kinnitusel näitavad taaskasutamisele erinevate objektide kulumisastmed ja värvimuutus.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles