Kuidas jooksutrenniga algust teha?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Tahaksid sel kevadel regulaarselt jooksmas käima hakata, kuid ei oska kuidagi alustada? Lahendus on tegelikult lihtne: otsusta see asi enda jaoks ära ja minegi kohe täna!


Igasuguse treeninguga alustamiseks on tarvis murda vanu harjumusi ja käitumismustreid. Seetõttu nõuab iga selline otsus sinu täielikku tähelepanu ja pühendumist. Sa pead ka tegelikult selle otsuse langetama, mitte kord-kaks proovima ning siis käega lööma.

Terviseportaal Iform.se on ära toonud ka mõned nõuanded, millest jooksutreeninguga alustajale abi võib olla.

Leia endale treeningkaaslane.

Kellegagi koos jooksmine motiveerib. Kaasjooksjaga arvestamine annab viilimiseks vähem võimalust, sa ei saa end mõne viletsa vabandusega trennist kõrvale hiilida. Te võite näiteks otsustada, et see, kes trenni tulemata jätab, peab trahvi maksma.

Vali jooksmiseks kindlad päevad.

Kõige ideaalsem on joosta kolm korda nädalas, siis jääb alati üks puhkepäev treeningpäevade vahele. Oluline on leida sobivad ajahetked ning nendest lähtuvalt ka muud argitoimetused paika panna.

Sea endale pikaajalised eesmärgid.

Alustuseks võid seada endale eesmärgi, et jõuad kolme kuu möödudes joosta järjest pool tundi kerges tempos. Eesmärkide seadmisel lähtu loomulikult enda konditsioonist ja jõust.

Ära sea endale ebarealistlikke eesmärke.

Muidugi on tore, kui sa jätad maha suitsetamise, võtad kaalust alla ning hakkad ühtlasi ka jooksma, kuid sa ei pea seda kõike ühekorraga tegema. Seda võib olla natuke liiga palju ning tõenäoliselt lõppeb see lüüasaamisega igal rindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles