«Õnne 13» stsenarist: armastus aitab alati

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme algab ETVs «Õnne 13» uus hooaeg. Loe sarja stsenarist Urmas Lennuki mõtteid.

Alles see oli, kui Alma ja Johannes Õnne tänaval kokku said ning juttu rääkima jäid. Mis sellest kõik välja tuli, teavad eestlased väga hästi isegi.

Alles see oli, kui esimesed kroonid rublade vastu vahetati ja hingevärinal ning aukartlikult Koidula pildiga sajakroonist vastu valgust vaadati – meie oma raha! Ilus!

Mis sai kroonidest, teavad eestlased samuti väga hästi.

Kahekümne aastaga on Morna rahvas koos eestlastega elanud üle kroonid ja omariikluse vaevalise taassünni. Eesti televaatajale on vaadata pakutud küll briti külaelu, ameerika suurlinnade glamuuri ja seiku, mis on võimalikud vaid Venemaal, ometi on ka Morna-rahvas eestlastele truuks jäänud ja jutustab ühe väikese linna lugusid ikka ja jälle edasi. Need on ju «meie elu lood» nagu sõnastasid selle tabavalt sarja loojad Tõnis Kask ja Astrid Reinla.

Ka kakskümmend aastat hiljem otsivad Alma, Laine, Kristjan, Allan, Mare ja teised Morna linna elanikud teed televaatajate südamesse.

Olles muutunud osalt meie kaugeteks sugulasteks, otsivad nad ikka mõistmist ja loodavad heakskiitu oma igapäevastele tegemistele. Keegi neist pole ju tegelikult halb ega kuri oma südames. Kuid ikka juhtub, et ühes või teises suhtumises tundmused üle südamekatla keevad ja öeldakse midagi mõtlematut. Midagi, mida hiljem kahetsetakse. Aga homme, juba järgmises või ülejärgmises osas näeme neid oma tegusid kahetsevat ja nad elavad taas edasi. Otsides igavest teed maailma tasakaalu poole.

Nii nagu on tasakaalus ka sarja nimigi. Õnne 13. Halb ja hea. Rõõm ja mure. Õnnetus ja õnn.

Kas Alma leiab enda kõrvale väärilise kaaslase, kellele ta suudab samamoodi lugupidamisega silma vaadata nagu kingsepp Johannesele? Kas Mare ja Allani abielu jääb kestma? Kas Are ja Georg on tõesti nüüd viimaks leidnud teineteise südames hea rahusadama? Kas jätkub Ümera Ülul asjalikku elufilosoofiat ka tulevasteks aastateks? Kes vanadest tegelastest tulevad tagasi?

Ja kes uutest saabujatest muudavad midagi nii Morna linnas kui ka meie laupäevaõhtutes, mil helendav teleriekraan kutsub taas külla vanadesse tuttavatesse paikadesse? Mõnede nooremate vaatajate jaoks koguni lapsepõlve.

Neid küsimusi on palju, aga ainus kindel vastus on see, et armastus jääb. Nii nagu jääb püsima eestlane oma keele ja meelega. Vähemalt veel sel hooajal. Kuigi – miks mitte ka igavesti, sest väikerahva voorus on olnud alati, läbi aegade nende visadus.

Asjaosalised loodavad, et «Õnne 13» suudab ka järgneval hooajal pakkuda teile kõike seda, mida on tarvis, et meie argipäevades oleks nii muret kui rõõmu.

Iga arvamus on tähtis, olgu laitev või kiitev, sest üheskoos saame me mõelda oma vigade ja õnnestumiste üle, mida toob meile elu ja «Õnne 13».

Seega, oleme koos ja püüame üksteist mõista, küll siis tuleb ka õnn õuele.

Kaasaelavat vaatamist!

Urmas Lennuk, «Õnne 13» stsenaariumi autor

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles