Vanus tõstab naise väärtust

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helen Mirren
Helen Mirren Foto: SCANPIX

Sensatsioon elust enesest: üle keskea jõudnud prouad löövad verivärskeid noorikuid!



Poolteist kümnendit tagasi, kui Meryl Streep oli 45, pidi Clint Eastwood nägema kurja vaeva, et Warneri filmikompanii juhid lubaks tal romantilises linateoses «Madisoni maakonna sillad» teda naispeaosaliseks võtta. Ta on ju liiga vana, et mängida armuvat ja armastavat naist, väitsid stuudiobossid.



Samas ei kõhelnud nad põrmugi, et armastava mehe peaossa sobib Eastwood. Mis siis, et ta oli Streepist ligi 20 aastat vanem.



Eelmisel aastal, kui Streep sai 60, pööras ta arusaama post-keskealiste naiste väärtusest veelgi tugevamini pea peale. Enne aastavahetust kinodesse jõudnud filmis «See on keeruline» mängib ta kolme täisealise lapse ema, kelle mees on kümme aastat tagasi poole noorema naise vastu välja vahetanud.



Aga meespeaosaline, keda kehastab Streepist üheksa aastat noorem Alec Baldwin, on noorest trofeenaisest (Lake Bell, 30) tüdinud ning alustab armuafääri oma eksiga.



Sõnum on selgemast selgem: 60-aastane võib olla naisena palju ahvatlevam ja kütkestavam kui 30-aastane, isegi kui mees, kes nende vahel valima peab, on 51-aastane.



Ohtlik konkurent

Selle üllatava sõnumi võiks ju kirjutada Hollywoodi unelmatevabriku järjekordse muinasjutu arvele.



Aga see tähendaks reaalsusest mööda vaatamist.


Esiteks, tegemist ei ole muinasjutu ega ammugi mitte erandliku filmiga. Teiseks, ülikalkuleeriv Hollywood teeb filme, mille vaatajad selle tegelastega võimalikult palju samastuda võiksid.



Järeldus? Midagi on ka päriselus naiste vanusesse suhtumises oluliselt muutunud, kui hiljuti alles 45sena peaaegu mahakantud Streep pakub nüüd, 60sena, armuturul märksa nooremaile ohtlikku konkurentsi.



Ent peale Streepi leidub terve rida teisigi temavanuseid, kes sensuaalseis rollides tooni annavad. Sigourney Weaver, samuti 60, mängib oma järgmises filmis «Cedar Rapids» reaalainete õpetajat, kellel tekib romaan varases keskeas mehe, oma kunagise õpilasega.



Blondide kiharatega Goldie Hawn, kes on juba 64, teatas Ameerika vanurite ajakirjas (sic!) AARP, et kavatseb lavastajana tuua ekraanile romantilise komöödia naisest, kes reisib läbi India Nepaali, et matta seal maha surnud abikaasa tuhk.



Tuhk läheb paraku kaduma, ent see-eest saab peaosaline, keda mängib Hawn ise, mitu kasulikku elu õppetundi – näide selle kohta, et ka kõrgemas vanuses võib elu alles alata.


Inglise näitlejal Charlotte Ramplingil, samuti 64, on keskne osa tänavu ekraanidele jõudvas filmis «Rio Sex Comedy», mille tegevus hargneb Brasiilia kuumadel randadel.



Helen Mirren, veel üks 64-aastane, teeb järjekordse hiilgava osa vene suurkirjaniku Lev Tolstoi viimasest eluaastast ja komplitseeritud abielust pajatavas filmis «Lõpp-peatus» («The Last Station»).



Ta mängib literaadi armastavat naist Sofiat. Glenn Close, 62, on pälvinud tunnustust – sealhulgas Emmy auhinna – sädeleva mõistuse, ent halastamatu loomusega advokaadi Patty Hewesi osas teledraamasarjas «Kahjutasu» («Damages»). Peale juriidiliste küsimuste tuleb tal edukalt hakkama saada mehega oma möödanikust.



Raha voolab

Selline vanemate, kuid romantiliste tippvõimetega naiste paraad kinolinal tähistab suurt edasiminekut võrreldes 1960. aastate lõpuga, mil Anne Bancroft proua Robinsonina võrgutas filmis «Ülikoolilõpetaja» («The Graduate») äsja kõrgkooli diplomi saanud Benjamin Braddocki (Dustin Hoffman). Tollal põhjustas linateose armuliin suure sensatsiooni, olgugi et päriselt oli Bancroft Hoffmanist kõigest kuus aastat vanem.



Seevastu vanemaid mehi leidub esiarmastaja rollis läbi aegade niivõrd palju, et nende loetlemiseks tuleks Arteris reserveerida mitu lehekülge.



Paraku ei tähenda Streepi & Co edukas pealetung kinolinal, et võrdsus sugudesse suhtumise vahel juba terendaks. Ameerika näitlejate ametiühing on välja selgitanud, et 40-aastased ja vanemad naised saavad vaid 11 protsenti kõigist filmi- ja telerollidest.



Võrreldes kahe kümnendi taguse ajaga pole see näitaja kuigi palju muutunud. Siis oli see protsent üheksa. Seevastu 40-aastased ja vanemad mehed saavad endale kõigist filmi- ja telerollidest rohkem kui neljandiku.



Liiati teenivad meestippnäitlejad kaks korda rohkem kui parimad naised. Ent vähemasti on naiste seas küpsema põlvkonna esindajad saamas nooremaile teenistuse poolest tõsiseks rivaaliks.



Streep kasseeris suvest suveni 2008–2009 ühtekokku 24 miljonit dollarit. Rohkem teenisid vaid Angelina Jolie ja Jennifer Aniston. Aga vahed polnud suured: esimesega kolm ja teisega vaid üks miljon.



Pole paha arvestades, et Jolie on kõigest 34 ja Aniston 40.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles