Eesti filmigrupp peatas Moskva rongi kolmeks tunniks

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva rong Balti jaamas.
Moskva rong Balti jaamas. Foto: Peeter Langovits.

Esmaspäevahommikune Moskva rong hilines Venemaa pealinna mitu tundi, sest piiril tekkis segadus Vene tolliametnike ning Eesti filmigrupi liikmete vahel.


Eesti-Vene ühisfilmi «Phobos» rahvusvahelisele esilinastusele Moskvasse sõitis filmi Eesti meeskond produtsent Kris Taska juhtimisel. Nagu tavaliselt, tulid Ivangorodis rongile Vene tollitöötajad obligatoorse koerakese saatel.

Filmi grimeerija Kairit Nieländeri kupees tabas koera ülevoolav rõõmuhoog. Seda tõlgendasid tollitöötajad reaktsioonina keelatud ainete leidmisele. Kuna koer ei suutnud millelegi konkreetsele osutada, hakkasid tollitöötajad suunavaid küsimusi esitama.

Grimeerija Kairiti blond kaaslane tunnistaski seaduskuuleka kodanikuna, et tal on kaasas mõned retseptiravimid, mida ta reisil vajab. See muutis tollitöötajad tähelepanelikuks. Nimetatud ravimid kästi ette näidata ning leitud kolme unerohutabletti asuti menetlema.

Menetlusprotsess kestis ligi neli tundi. Süüdlane pidi oma patu kohta kirjalikult aru andma, koostati seletuskirju. Lõviosa ajast kulus ootamaks, millal saabub ekspertide grupp. Kohale jõudes otsustasid nahkjakkides asjatundjad, et ilmselt ei ole tegemist narkootikumidega.

Seetõttu ei peetud mitmesaja reisijaga rahvusvahelist rongi enam kaua kinni. Vaid tunni aja möödudes pitseeriti Venemaad ohustavad ravimid ümbrikku, mis usaldati vastutava isiku hoole alla. Sellega garanteeriti, et retseptiravimeid Venemaale viia püüdnud isik ei saa neid vähemalt Vene pinnal tarvitada.

Entusiastlikku koerakest leiu ilmnemisel maiuse ja kiitusega premeerinud tollitöötajad muutusid öö edenedes järjest mornimaks. Pealtkuuldud vestlusele toetudes ähvardas kohusetundlikku loomakest isegi sabast ilma jätmine: «Aga miks ta siis on siuke pioneer, alati valmis...»

Viivituse tõttu kaotas rong oma sõiduakna tihedal Peterburi-Moskva liinil, pidi graafiku järgi sõitvaid ronge läbi laskma ning hilines sihtpunkti. Sellega ei olnud sugugi rahul samas rongis sõitvad inimesed, kes esmaspäevahommikuks Moskvasse tööle tõttasid.

Samast rongist olevat ka avastatud tõelisi narkoaineid transportiv kuller, kuid Vene tollitöötajad ei soostunud selle kohta lähemaid selgitusi jagama.

Elu24 reporter viibis rongis ja kirjeldatud sündmuse juures produktsioonifirma Taska Film kutsel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles