Teadlastel õnnestus objekt kolmemõõtmeliselt nähtamatuks teha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlastel õnnestus objekt kolmemõõtmeliselt nähtamatuks teha
Teadlastel õnnestus objekt kolmemõõtmeliselt nähtamatuks teha Foto: AP/Scanpix

Alates vendade Grimmide muinasjuttudest kuni Harry Potterini, on nähtamatuks tegev mantel inimeste meeli köitnud.

Nüüd on teadlased astunud väikese sammu selle loomise suunas, kirjutab foxnews.com.

Saksamaa Karlsruhe tehnoloogiainstituudi teadlased suutsid kulla pinnal oleva kühmu nähtamatuks teha, kasutades selleks footonkristallistruktuuri, mille abil manipuleeriti valguslainetega. Selles katses infrapunakiirgusega.

See üliväike kühm, mille kõrgus oli 0,0004 tolli ja läbimõõt 0,00005 tolli, peideti kahe varem nimetatu abil.

Infrapunakiirgus on elektromagnetkiirgus, mille lainepikkus jääb nähtava valguse ja mikrolainekiirguse lainepikkuse vahele. Infrapunakiirgus ei ole inimsilmale vahetult nähtav.

Footonkristall on kunstlikult loodud perioodiline struktuur, mis omab valguskvantidele ehk footonitele samasugust toimet nagu tavaline pooljuhtkristall temas kulgevatele elektronidele

Uurija Tolga Ergini sõnul suudeti varem asju nähtamatuks teha kahemõõtmeliselt, siis neil õnnestus see kolmemõõtmeliselt.

Juba varem õnnestus USA Duke´i ülikooli uurijatel luua materjal, mis näib mikrolainete juures nähtamatu. Selle materjali puhul mikrolained nagu «voolaksid» tast mööda.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles