Galerii: mida on näha Leonardo da Vinci näitusel?

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile avati Solarise kaubanduskeskuse keldris viilutatud hiinlaste asemel järjekordne rändnäitus, seekord renessansiaja geeniuse Leonardo da Vinci loomingust.


Näitus keskendub peaasjalikult Leonardo tegemistele loodusteadlase ja insenerina. Tema töid ja ideid demonstreeritakse makettide ning mudelite abil. Umbes pooli seadmeid saab ise näppida, et nende tööpõhimõttega paremini tutvuda. Interaktiivsed eksponaadid on võrdlemisi lihtsakoelised. Enamasti saab külastaja vänta keerutades jälgida, kuidas üks hammasratas teise pöörlema paneb. Keerukamad mudelid on varustatud mitmekeelsete keelusiltidega, neid ei tohi näppida.

Pealiskaudsel külastajal võib jääda mulje, et Leonardo leiutatud on mitmed mehhaanilised seadmed, mida tegelikult tunti juba antiik- ja keskajal. Selgitavad tekstid eksponaatide juures on pahatihti kaunis kummalises ja kanges eesti keeles. Vahel puudub lausel mõte, kohati on eksitud terminitega. Kuidas mõista näiteks lauset: «Linde vaadeldes sai Leonardo aru, et tiiva sisemine osa liigub aeglasemalt, kui välimine, mistõttu see toetab välimist osa.»?

Täiendavat infot saab rulluva tekstiga kolmekeelsetelt videoekraanidelt ja paarilt monitorilt, millel lihtsakoelise vektoranimatsiooni abil demonstreeritakse Leonardo masinate tööpõhimõtteid.

Ilmselt pakub näitus suurimat huvi nooremale koolieale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles