Taani leiutajad ehitavad kosmoseraketti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HEAT-4 rakett
HEAT-4 rakett Foto: Wikipedia.org

Kaks Taani leiutajat ehitavad endale kosmoseraketti.

Copenhagen Suborbitals projekti taga on kaks meest -  allveelaevade ehitaja Peter Madseni ja  arhitekt Kristian von Bengtssoni,  edastab bigpondnews.com

«Kui meie raketi HEAT-4 (Hybrid Exo Atmospheric Transporter) plaan avalikuks sai, siis hakkasid inimesed selle vastu huvi tundma. Nad on briljantsed abilised – kes tunneb keemiat, kes matemaatikat jne. Paljud arvasid alguses, et tegemist on lihtsalt meediatrikiga. Nüüd on aga aru saadud, et meil on tõsi taga,» lausus von Bengtsson.

Taanlaste projekti «Ehita ise rakkett» eelarve on väga väike, raha saadakse eraannetustest. Kuid kui kõige muu juures tingitakse, siis turvalisusega mitte.

«Meil ei ole selle ehitamiseks firmat loodud ega selle eest ei saa ka palka. Samuti ei saa me kasutada kõrgtehnoloogilisi ja eksootilisi materjale. Põhiline komponent on tavaline metall,» jätkas von Bengtsson.

Säästa aitab ka see, et raketti ehitatakse oma nägemuse järgi.

«NASA inseneride arvates ei oleks me mootor vajaliku võimsusega. Ka on meie rakett küllaltki raske. Kuid miks peaks keskenduma kergusele, kui ka raske rakettiga saab lennata?» küsis leiutaja.

Projekti teine kandev jõud Peter Madsen on varem ehitanud oma tarbeks väikese allveelaeva.

Raketi ehitamisel liigutakse edasi samm-sammu haaval.

«Meil ei ole daatumit, millal see valmis peab saama. Kuna oleme ise rahastajad, siis peame oma projektiga edukad olema,» jätkas von Bengtsson.

Rakett tahetakse katsetamiseks taevasse saata Bornholmi saarelt. Esimesed katsed loodetakse testmannekeeniga teha selle aasta suvel 1. - 15. juunini. Alles pärast seda kui mannekeeniga katsed õnnestuvad, astub inimene selle raketi pardale.

«See peab olema igakülgselt testitud, enne kui ise sellega lendama asume. Esimesena läheb sellele Peter ja siis mina,» lauaus von Bengtsson.

HEAT-4 raketil on 210 000 hobujõuline mootor. Astronaut on selles kitsas sõidukis nagu kilu karbis, kuna selle läbimõõt on vaid 63 sentimeetrit.

Meeste eesmärk on lennata 100 kilomeetri kõrgusele kosmosesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles