Mona Lisa naeratus peidab silmamoondamise trikki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo da Vinci maal «Mona Lisa»
Leonardo da Vinci maal «Mona Lisa» Foto: Wikipedia.org

Kuulsal maalil «Mona Lisa» oleva naise naeratus on ekspertide  sõnul silmamoondamise trikk, mis loodi spetsiaalse maalimistehnika abil.

Austria neuroloog uuris Leonardo da Vinci meistriteost ja avastas, et naise nägu muutub vastavalt sellele, millisele näoosale tähelepanu suunatud on, kirjutab The Telegraph.

«Kui vaadata ta silmadesse, siis on ta suul näha kerget muiet. Kui aga pilk suunata suule, siis naeratus kaob,» selgitasid asja uurinud.

Salzburgi neurokognitiivse uurimiskeskuse psühho- ja neuroloog Florian Hutzleri arvates kasutas da Vinci maalimistehnikat, mis petab vaataja silma ära.

«Mona Lisal kord on naeratus, siis see kaob. Kui vaadata otse suule, on võimalik näha näo detaile, kuid mitte enam naeratust. Selle asemel on neutraalne nägu. Mona Lisa muudab oma näoilmet vastavalt selle, kuhu pilk suunata,» selgitas Hutzler.

Uurija arvates aitab silmamoondamisele kaasa sfumato-tehnika, kus kasutatakse pehmet üleminekut valgusele ja varjule.

Kanada Briti Columbia ülikooli psühholoog Stephen Porter lisas, et Mona Lisa on hea näide, kui erinevalt inimesed näoilmeid tõlgendavad.

«Me langetame inimese näoilme kohta otsuse, kinnitades pilgu vaid ühele detailile. Mõnele teisele detailile keskendudes oleksime saanud natuke teistsuguse näoilme. Me teeme seda alateadlikult,» selgitas psühholoog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles