Mihkel Raud jagas 150-krooniseid autogramme

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Muusik, telemees, žüriiliige, saatejuht ja ajakirjanik Mihkel Raud on ilmselgelt multitalent.


Esmaspäeval tõestas Mihkel end kui geniaalset turundajat. Tema uue raamatu «Sinine on sinu taevas» esitlusele Von Krahli teatri baari kogunes julgelt paarsada avaliku elu tegelast ja enamus ostsid ka raamatu.

Tegemist on ilmselt ühe viimase rahvarohkeima raamatuesitlusega Eestis. Samavõrra publikut tõmbas kokku Sofi Oksaneni kohtumine lugejatega, kuid seltskonnameedia säravaid staare viimasel küll ei kohanud. Ja Sofi on ikkagi kümnetesse keeltesse tõlgitud kirjanik! Aga näe, näiteks Mart Laar ja Rain Lang (kui raskekaalustaaridest rääkida)tulid Raua teise raamatu esitlusele küll.

Aga miks Raud nad kohale kutsus? Ise põhjendas ta seda nii: «Ma kutsusin siia kõiki, kelle peale ma raamatut kirjutades mõtlesin. Kui mul oli vaja pätti ja kõrilõikajat, siis mõtlesin Juhan Ulfsaki peale. Kui oli vaja pianisti, siis Rein Rannapi peale (see viimane küll kohale ei viibinud - toim). Kui oli vaja pianisti, kes samal ajal võimsa mootorrattaga sõidab - palun väga Tomi Rahula.»

«Kui oli vaja tegelast, kes on kõiges ja lõpuni süüdi, siis leidsin ma internetist hõlpsasti Mart Laari. Aga kui oli vaja suurt hulka laipu, inimesi, kes kiiresti ära surevad, siis mõtlesin ma kõigi teie peale,» tegi Raud kohalviibijatele selgeks, miks nad kutse said.

Aga miks kutsutud sellele ka reageerisid, eriti kõik need tähtsad kultuurikorüfeed ja riigimehed, kelle päevaplaan on niigi pingeline? Selle seletas hästi ära kirjanik ja kirjastaja Kivisildnik.

«Eks nad sindrid tunnevad juba kirjanduse jõudu,» mugistas ta koos Juku-Kalle Raidiga mõnusasti naerda. Muide, nagu eespoolmainitud härrasmehed ja autor ise, oli ebaproportsionaalselt suur hulk kohalviibijaid kiilakad. Kui täpne olla, siis kiilakad keskealised härrasmehed.

Oma raamatu esitlusel Raud külalistele ja pressile tasuta trükiseid ei jaganud. Seda põhjendas ta järgmiselt: «Kui ma vaatasin ükspäev oma plaadikogu (ja seda annab ikka pikalt ja päris mitme pilguga vaadata - toim), siis märkasin, et ainukesed plaadid, mida ma pole kordagi kuulanud, on need, mis tasuta saadud. Seega, olge nii kenad ja ostke mu raamat siitsamast.»

Paarisajaleheküljelised pehmes köites trükised kadusid kui soojad saiad. Kavalusega tegi Raud selle raamatu üllitamiseks oma kirjastuse Mustvalge, nii et raha jääb perekonda. 150 krooni sulas, autogramm naksti käes ja õhtuks lugemismõnu ees ootamas!

Põneviku «Sinine on sinu taevas» tiraaži autor ei avaldanud. «Ausalt öeldes on see trükiarv suurem, kui me algselt plaanisime, aga mis teha: poed tellisid ja kes olen mina, et öelda poodidele: ära müüge!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles