Mitmekülgne kanaliha aitab suveks vormi saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caesari salat kanalihaga.
Caesari salat kanalihaga. Foto: Erakogu

Mitmeti valmistatavad kanaroad on tervislik vaheldus eestlastele meelepärasele sealihale. Kanaliha sisaldab väga vähe rasva ja ohtralt mineraalaineid ning organismile esmatähtsaid oomega-3 rasvhappeid.


Kanatoodetest (viinerid, kotletid, vorstid) tasub igal juhul eelistada puhast liha. Kanaliha sisaldab palju proteiine, B-vitamiine, mineraalaineid ja võrreldes punase lihaga vähe rasva. Sealihaga kõrvutades võib kanapalas olla kuni neli korda vähem rasva. Sellest tulenevalt on kanaliha paljude dieetide põhitoidukorra komponent.

Kanalihas esinev rasv on suuremalt jaolt kogunenud kananahka ning hoolimata grillkana naha mõnusast maitsest, pole see tervislik. Kui lihalt nahk eemaldada, sisaldab kanaliha kõigest 5% rasva ja sobib seega ideaalselt kaalujälgijatele. Tasub arvestada, et mida vanema linnuga on tegemist, seda rohkem võib naha alla rasva koguneda. Üldjuhul on võimalik seda lihtsalt väljalõikamisega eemaldada või osta juba ettevalmistatud fileed.

Küpsetuskarp teeb kokkamise lihtsamaks

Eelneva tõttu tasub poes kana hoolikalt valida. Külmutatud kanalihast tasuks mööda vaadata ja eelistada värske liha letti. Sarnaselt teiste lihadega on värske kana nahk kergelt niiske. Liigne vesisus viitab toote osalisele jäätumisele.

Noort ja vana kana saab eristada rinnakuluu järgi: noorel on selle ots pehme ja painduv, vanal seevastu on kont muutunud tugevaks ja on katsudes jäik. Nooremad linnud küpsevad kiiremini ja sobivad ka grillimiseks. Vanemad linnud vajavad pikemaajalist keetmist või hautamist, mille käigus liha pehmeneb, muutub mahlasemaks ning saab maitset luudest. Seetõttu tasukski kana valmistamisviisi valides arvestada linnu vanusega.

Poodides leidub pindmaitsestatud, marineeritud ja fileeritud kanaliha, mis valmib kiiresti ja mida saab kombineerida paljude lisanditega. Mitmed tooted, näiteks Wõro omad, on juba ahjuvalmilt pakendatud küpsetuskarpi. Pindmaitsestatud kanaliha on fooliumkarbis ja marineeritud kanaliha musta värvi küpsetuskarbis. Küpsetuskarbi põhiline boonus on mugavus, toit jääb seal mahlasem ning valmistada on seda lihtne.

Valides küpsetuskarpi pandud liha, tuleb arvestada, et see pole mõeldud lahtisel tulel toiduvalmistamiseks - jaanipäeval ei tasu seda lõkke äärde asetada. Karbid taluvad ikka vaid praeahju ja mikrolaineahju.

Samuti ei kiirenda karp palade valmimist. Rusikareegel on see, et mida kõrgem karp, seda aeglasem küpsemine. Ahju asetades on soovitatav musta värvi karpide pealiskilesse augud teha. Hõbedasel fooliumkarbil on selline kile, mis küpsemise käigus laseb karbi servast ise lahti ja õhuauke pole tarvis.

Kanaliha söövad pea kõik maailma rahvad

Maailmas on tuhandeid kanaroogade valmistamise viise, kasutatavaid maitseaineid ja kõrvalkomponente.

Eestlastele on tuttavad näiteks Ungari klassikaline kana paprikaga ja itaaliapärane kanahautis seente, veini, tomati ja ürtidega (cacciatore). Samuti pakutakse meie restoranides Indiast pärit tandoori kana, mis on marineeritud maitsestatud jogurtis ja küpsetatud saviahjus.

Populaarne snäkk on USAst pärit Southern-fried Chicken, kus kanatükid on kastetud maitseainetega maitsestatud jahusse ja seejärel friteeritud.

Kanaliha on suurepärane materjal gourmet-roogade jaoks. Prantsusepärane Coq au vin (kukk punases veinis) valmib aeglasel hautamisel, mille käigus saab liha erilise maitse punasest veinist, peekonist ja seentest.

Tai päritolu lihtne kuid eksootiline Tom Yum supp on talvisel gripihooajal vägagi kosutav ja tervislik. Toitumisteadlaste arvates vähendab see vähki haigestumise riski.

Tom Yum supp

4-6 klaasi head kanapuljongit.
1 spl Tom Yum pastat.
3 kaffir laimi lehte (Eestis saadaval külmutatud kujul).
2 laimivõrse oksa.
3-4 küüslaugu küünt.
1 kaun punast tšillit.
1 keskmine paprika (punane).
1 suurem porgand.
1 pea pak tsoid või 1/3 pead jääkapsast.
1 keskmine sibul.
1 spl hakitud värsket küüslauku.
2 keskmist kanafileed.
2 spl Nam-Pla kastet (Tai kalakaste).
1 keskmine austerservik või Shi-Take seeni.
1 karp kooritud kreveti sabasid.
1 spl värsket laimimahla.
Värsket koriandrit.
Munanuudleid.
3 spl õli.

Lõika aedviljad (küüslauk, ingver, paprika, porgand, seened, sibul) ja kanafilee peenikesteks ribadeks. Kuumuta õlis esimesena kana, seejärel aedviljad. Kuumuta läbi. Lisa puljong ja Tom Yum pasta. Lisa laimivõrsed ja -lehed. Keeda umbes 10 minutit. Lisa munanuudlid ja tõsta pott tulelt. Lase seista, kuni munanuudlid on paisunud ja pehmed. Lisa krevetid, ratasteks lõigatud tšilli, hakitud koriander ja suuremateks ribadeks lõigatud Pak Tsoi või jääkapsas. Maitsesta Nam Pla kastme ja laimimahlaga.

Caesari salat kanalihaga - kerge ja tervislik kõhutäis

retsept kuuele

Wõro küpsetatud kana 1 tk.
Röstsai 6 viilu.
Jääsalat 1 pott.
Rooma salat 1 pott.
Parmesan 200 g.

Kaste:
Pesto pasta 2 spl.
Sinep 2 spl.
Majonees 2 dl.
Parmesani juust 50 g.
Anžoovise filee 6 tk.
Oliiviõli.

Sega kaste blenderis kokku ja timmi oliiviõliga parajalt paksuks. Rebi salatid näpuvahel suupärasteks tükkideks. Rösti ahjus oliiviõliga määritud sai ja lõika kuubikuteks. Lõika parmesanist koorimisnoaga õhukesed viilud. Lõika kontidest puhastatud kanaliha suuremateks tükkideks. Sega kaste kokku salatitega, puista üle saiakuubikute ja parmesaniga. Kuhja kanalihakuhi keset salatit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles