Kuidas dresseerida meest?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amy Sutherland soovitab ka inimsuhetes koertekoolist tuttavaid nippe proovida.
Amy Sutherland soovitab ka inimsuhetes koertekoolist tuttavaid nippe proovida. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi öeldakse, et ühtegi inimest ei ole võimalik ümber kasvatada, ei väsi me seda proovimast. Enamasti on just naised need, kes oma meeste käitumisega rahul ei ole ning erinevaid võtteid kasutades neid nö õigele teeotsale üritavad juhtida. Kas sellest ka abi on?


Daily Maili autor Amy Sutherland, kellel on selja taga pisikese kutsika kasvatamine, otsustas samu meetodeid ka oma abikaasa peal proovida.



Et mitte valesti aru saada, rõhutab Amy, et ta armastab oma meest väga, kuna abikaasa on tark, seiklushimuline ning oskab teda naerma ajada, kuid samas on ta ka unustaja, lohakas ning ei oska aegadest kinni pidada.

Millised meetodid siis tema arvates mehe peal hästi töötasid - vaatame lähemalt.

1. Lõpeta näägutamine ja karjumine.

Amy tunnistab, et oli paadunud näägutaja. Teda häiris kõik: kägardatud taskurätid, põrandal vedelev käterätik, tualetis venitamine jne.

Koeri dresseerides ei näägutata kunagi, isegi ei parandata halba käitumist - seda ignoreeritakse ning premeeritakse head käitumist.

Amy sai aru, et karjumisest pole abi. Ta oli seda teinud aastaid, kuid olukord ei muutunud.

2. Õpi teda tundma.

Koera puhul on oluline õppida võimalikult palju tema tõu kohta: mis talle meeldib, mis mitte, mis edeneb paremini, mis halvemini.

Amy tegi endale muuhulgas selgeks, et telekapuldi puhul on tegemist territoriaalse küsimusega, et mees ei kuule kiledaid helisid, et ta naudib karnivoori dieeti ning tal esineb pikemaajalisi hibernatsiooni perioode.

Kokkuvõte: selleks, et armastada looma või inimest, tuleb teda aktsepteerida, kõigi tema instinktidega.

3. Ignoreeri halba käitumist.

Unusta segadus, mille mees iga kord köögis süüa tehes tekitab, või kui ta jälle kord oma mustad sokid magamistoa põrandale unustab.

Amy on enda sõnul õppinud, et tähelepanu tõmbamise või karistamise asemel on targem seda kõike ignoreerida.

Mõte on selles, et nii positiivne kui negatiivne tähelepanu lisab käitumisele hoogu, kui aga mingit vastukaja ei järgnegi, siis sureb häiriv käitumine iseenesest välja.

4. Hea poiss!

Täpselt samuti, kui partneri ärritavate harjumuste ignoreerimine aitab neist lõpuks vabaneda, on kiitusest kasu hea käitumise harjumuspäraseks muutmisel.

Olgu selleks siis auto koristamine või muru niitmine, selle eest tänamine annab positiivse efekti. Amy pani ka tähele, et mida positiivsem ta oma abikaasa suhtes oli, seda vastutulelikumaks mees muutus.

5. Söödaga meelitamine.

Preemiaga meelitamine on koerte dresseerimisel väga levinud - «sa saad selle, kui teed seda». Millegi sooritamine saab tasustatud.

Amy sõnul saab mehe sohvalt teleri eest ära alati, kui valmistada õhtusöögiks tema lemmiktoitu ning serveerida see söögitoa laual.

6. Üks samm korraga.

Kui tahad, et sinu partner mõne konkreetse asja ära teeks, on mõistlik jagada see pisikesteks sammudeks ning keskenduda kõige tähtsamale neist.

Segased sõnumid ei vii kunagi sihile.

Samuti sai Amy aru, et ei ole mõtet korraga kiita ja kritiseerida, näiteks: «aitäh, et sa poes käisid, kuid sa tõid vales pakis piima...». See röövib motivatsiooni.

7. Ära võta asju isiklikult.

Inimesena üritame me pidevalt ka loomade käitumist emotsioonidega seletada, omistades neile iseloomujooni ja erinevaid oskusi. Näiteks kui koer uued saapad ära näris, siis usume, et ta tegi seda kiusu pärast. Vaevalt küll.

Samamoodi ei jäta mees oma higiseid trennirõivaid vannitoa põrandale seetõttu, et ta ei hooli oma naise tunnetest. Ära võta seda isiklikult, ta tegi seda ju lihtsalt mugavusest.

Amy soovitab mitte võtta taolisi olukordi isikliku rünnakuna ning mitte selle pärast lärmi lüüa.

8. Ära domineeri.

Inimesed, nagu teisedki loomariigi esindajad, võitlevad pidevalt liidrikoha pärast. Me tahame, et teised teaksid, kes on majas peremees.

Amy meenutab, kuidas ta sarnaselt paljude naistega alateadlikult ohje enda kätte püüdis haarata - vedades meest kaasa poodidesse, mis teda ennast huvitasid või näidates ette, kuidas õigesti köögivilju tuleb tükeldada.

Niimoodi areneb aga välja suhe, mis põhineb hirmul ja kibestumisel, mitte usaldusel ja armastusel.

9. Vali õige hetk.

Dresseerijad ei püüagi looma õpetada kehval päeval.

Suhetes on meil aga imeline oskus valida asjade klaarimiseks kõige ebasobivam hetk. Kas on partneril päev halvasti läinud või on naine ise stressis või vaevleb pms-i küüsis.

Kavatsused võivad olla küll head, kuid valel ajal tegutsedes kõlavad sõnad kurtidele kõrvadele. Niisiis - vali iga asja jaoks õige hetk.

10. Mõista vihjeid.

Loomatreener ei saa lasta tähelepanul hajuda, sellel võivad olla rasked tagajärjed. Kunagi ei tohi eeldada, et treenitud koer ei hammusta või suur kiisu kaela ei karga. Tuleb osata signaale lugeda.

Sama tehnika töötab ka inimeste puhul.


Kui tahad kirjeldatud taktikatest lähemalt lugeda, siis tuleb sul ära oodata Amy Sutherlandi raamat «What Shamu Taught Me About Life, Love And Marriage: Lessons For People From Animals And Their Trainers», mis ilmub inglise keeles selle aasta kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles