Mehe usaldusväärsust saab lugeda ta näost?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehe usaldusväärsust saab lugeda ta näost?
Mehe usaldusväärsust saab lugeda ta näost? Foto: Caro / Scanpix

Šotimaa St. Andrewsi ülikooli teadlaste sõnul võib mehe nägu ja selle kuju anda naistele üsna palju vihjeid, kas tegemist on usaldusväärse mehega või mitte.

Uurijad jätkasid, et laiema näoga mehi peetakse tavaliselt ebausaldusväärseteks ning mitmes mõttes peab see paika, kirjutab väljaanne Psychological Science.

«Katse näitas, et laia ja ümara näoga mehed olid kõige jultunumad ja kasutasid vastaseid igal võimalikult viisil ära. Nii-öelda ohvrid lihtsalt leppisid sellega. Selles uuringus ei vaadeldud naiste usaldusväärsust,» lausus uurija Michael Stirrat.

Ta jätkas, et näo üldkuju, silmade asetus ja põsesarnade vaheline kaugus annab vihjeid inimese iseloomu ja käitumisjoonte kohta. Nägu reedab ka seda, kas tegemist on ekstraverdi või introverdiga.

Teadlastemeeskond tegi katse, milles ühele osapoolele näidati enne mängu algust vastasosapoole näopilti. Esimene isik pidi foto põhjal langetama otsuse, kas ta usaldab raha vastasmängijale või mitte. Siis pidi teine osaline langetama otsuse, kas loota vastase peale või mitte. Koostöö korral oleks olnud tulemuseks mõlema osapoole kasu, usaldamatuse korral aga on võitjaid vaid üks.

Tulemused näitasid, et katsealused usaldasid enam kitsama näoga mehi kui laia näoga mehi. Mängu tulemustele lisati juurde ka katses osalenute fotod, leidmaks korrelatsiooni kitsama näo ja usaldusväärsuse vahel.

Kontrollkatses näidati fotosid, kus isikute nägu oli muudetud kas kitsamaks või laiemaks. 285 katses osalenust 165 pidas kitsama näoga inimesi usaldusväärsemaks.

 «Katsed näitasid, et naised peavad usaldusväärsemaks mitte väga laia näoga meest. Laiema näoga mehi seevastu peetakse agressiivsemateks ning kaaslasi ära kasutavateks. Samas ei pruugi see tegelikus elus alati kehtida,» lausus Stirrat.

Ta tõi laia näo ja agressiivsuse vahelise korrelatsiooni näite -  laiema näoga jäähokimängijad istuvad karistuspingil märgatavalt sagedamini kui kitsama näoga mängijad ning on domineerivamad.

Ka seostatakse laiema näoga mehi sotsiaalsete reeglite rikkumises ja eiramises ning kaaslaste ärgitamisel vägivallale.

«Teismeliseeas ei mõjuta testosteroon mitte ainult kehaluude, vaid ka koljuluu kasvamist. Laiem pealuu viitab sellele, et täiskasvanueas võib see mees suurem ja tugevam olla. Tugevust aga seostatakse ka vägivalla ja ebausaldusväärse käitumisega. Kõhnem ja kitsam nägu aga viitab suuremale tsiviliseeritusele ja vaoshoitusele, kuid ka usaldusväärsusele,» selgitas teadlane.

Kitsas nägu ei ole ainus usaldusväärse ja ausa näo karakteristik.

«Tegelikult hindame me kaaskodanikke ka selle järgi, kas nende nägu on meie näoga sarnane või mitte. Sarnase näoga isikuid usaldatakse rohkem. Samuti peetakse usaldusväärseks neid, kellel on terve inimese nägu. Evolutsioonilises mõttes otsitakse kaaslast, kelle nägu viitab headele geenidele. Heade geenide kokkusaamisel saab ilusaid ja terveid järglasi,» lisas uurija.

Stirrat rõhutas, et kui inimest usaldatakse, siis ta käitubki usaldusväärselt. Kui aga mitte, siis on altvedamised kerged tekkima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles