Meeste seksuaalse aktiivsuse aeg on pikem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste seksuaalse aktiivsuse aeg on pikem
Meeste seksuaalse aktiivsuse aeg on pikem Foto: Caro / Scanpix

Seksuoloogide sõnul võib meeste eluiga naiste omast lühem olla, kuid meeste seksuaalselt aktiivne aeg on pikem.

55. eluaastaks on meestel veel seksuaalselt aktiivset aega umbes 15 aastat, samavanustel naistel aga keskmiselt kümme aastat, kirjutab Live Science.

«Mehed on naistest seksuaalselt aktiivsemad ning huvituvad seksist rohkem. Selle tõttu on ka nende aktiivne periood pikem,» selgitas Chicago ülikooli seksuaalmeditsiini keskuse teadlane Stacy Tessler Lindau.

Lindau sõnul on maailmas üsna vähe uuritud seksuaalse aktiivsuse ja vananemise vahelisi seoseid.

Lindau ja ta kolleegid võtsid vaatluse alla 3000 isikut vanuses 25 – 74 eluaastat ja veel 3000 isikut vanuses 57 – 86 eluaastat.

Katsealustelt küsiti nende tervisliku seisukorra, seksuaalse aktiivsuse, seksuaaleluga rahulolu ja seksisoovide kohta.

Tulemused näitasid, et kõige enam on oma seksuaaleluga rahul keskealised mehed ja naised.

Hea tervise juures olevad inimesed olid kaks korda enam seksist huvitatud kui need, kellel oli mingeid haigusi või häireid.

Kuid uuring paljastas ka sugupoolte vahelise erinevuse. Näiteks 30-aastastel meestel on seksuaalselt aktiivset aega veel  umbes 35 aastat ja eluiga 45 aastat. 30-aastastel naistel aga seksuaalse aktiivsuse aega 31 aastat, kuid eluiga üle 50 aasta.

Selline lõhe suureneb vanuse kasvuga. 75. eluaastaks on 40 protsenti meestest seksuaalselt aktiivsed, kuid sama vanadest naistest vaid 17 protsenti.

«See lõhe tuleneb sellest, et naised elavad meestest kauem. Kuid kui selles vanuses inimestel on partner, siis see vahe kaob. Siis võivad paari mõlemad liikmed olla seksist huvitatud,» tõdes uurija.

Vanemas eas naistest poolte arvates on seksuaalelu hea. Kaks kolmandikku üle 75-aastastest ja vanematest meestest oli oma seksieluga rahul.

Lindau arvates mängivad vanemate meeste seksiga rahulolu juures suurt rolli ravimid.

«Viimastel aastatel on müügile jõudnud suur hulk meeste erektsiooniprobleeme leevendavaid ravimeid. Erektsiooni tekkega on probleeme just eakatel meestel. Naistel selliseid erutusravimeid just palju ei ole ning see võib olla ka üks põhjus, miks nad vanemas eas enam seksist nii huvitatud ei ole,» selgitas Lindau.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles