Austraalia kohus lubab vanematel tütre steriliseerida

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia tüdruku vanemad said loa tütre steriliseerimiseks.
Austraalia tüdruku vanemad said loa tütre steriliseerimiseks. Foto: Caro / Scanpix

Austraalia kohus andis ühele abielupaarile loa steriliseerida nende 11-aastane puudega tütar.


Tütar Angela on pöördumatu puudega ning ei ole võimeline suhtlema, vahendab news.com.au The Australiani. Samas algas tüdruku menstruatsioon juba üheksa-aastaselt ning vanemate sõnul kutsuvad «päevad» tüdrukul esile langetõvehoogusid.

Vanemate sooviks oli teha lapsele hüsterektoomia ehk emaka eemaldus, et pääseda igakuistest vaevustest ja stressist. Ükski teine meetod ei osutunud tõhusaks.

Kohtuotsus sai koheselt kriitikute märklauaks. Puuetega inimeste organisatsioonide hinnangul tähendavat pealesunnitud steriliseerimine inimõiguste rikkumist.

Austraalia puuetega naiste ühingu eestkõneleja sõnul tuleks puuetega laste steriliseerimine lõpetada. Samuti lisati, et millegipärast kiputakse steriliseerima tüdrukuid, kuid mitte kunagi poisse - ükskõik kui sügava vaimse puudega viimased on.

Angela puhul põhjendas kohus steriliseerimise lubamist sellega, et see võiks parandada tüdruku elukvaliteeti, samal arvamusel olid ka juhtivad günekoloogid.

Angela kannatab Retti sündroomi all, mis on progresseeruv neuroloogiline häire. Ta ei saa rääkida ning tal pole ka piisavalt koordinatsiooni, et viipekeeles suhelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles