Niiske kliima on šotlaste punajuukselisuse põhjuseks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punaste juustega naine
Punaste juustega naine Foto: Wikipedia.org

Hiljuti avaldatud väite kohaselt võib šotlaste punajuukselisust olla mõjutanud Šotimaa niiske kliima.

Piirkondades, kus on jahedad suved ja pikk talv, nagu näiteks Briti saarte põhjaosas, võib esineda punast juuksevärvi enam, kirjutab The Telegraph.

Kuivema ja kuumema kliima aladel, nagu näiteks inimkonna hällis Aafrikas, on punase juuksevärvi geen üsna haruldane.

Punase juukse geen hakkas põhjapoolsetel niisketel aladel domineerima umbes 20 000 aastat tagasi.

«Aafrikast välja rännanud väiksed kogukonnad liikusid Euroopa põhjaaladele, kus on jahedad suved ja pikad talved. Selline niiske kliima soosis neid, kellel oli punase juukse geen,» selgitasid uurijad.

Geneetikute arvates vajab see väide lisa tõestusmaterjali.  

«Kuid samas, mida väiksem on uuringu all olev kogukond, seda suurem võib olla tõenäosus, et haruldus või äärmus esineb. Keltide peal on näha, et nende seas on punajuukselisuse geen üsna laialt levinud,» nentisid geneetikud.

Statistika kohaselt on kaheksal protsendil šotlastel ja iirlastel punased juuksed, ülejäänud eurooplastel esineb punaseid juukseid vaid kahel protsendil.

Šoti kuulustest on punased juuksed näiteks näitlejal Ewan McGregoril ja lauljal Shirley Mansonil. Ka kuulsal Šoti kuningannal Mary Stuartil olid punakad juuksed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles