Õnnelikud inimesed räägivad rohkem ja sisukamalt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnelikud inimesed räägivad rohkem ja sisukamalt
Õnnelikud inimesed räägivad rohkem ja sisukamalt Foto: SCANPIX

USA Arizona osariigi ülikooli ja St. Louisis asuva Washingtoni ülikooli teadlaste sõnul räägivad õnnelikud inimesed rohkem ja sisukamalt kui end õnnetuna tundvad inimesed.

Psühholoogide uuring näitas, et õnnelike ja õnnetute inimeste suhtlusviisid erinevad märgatavalt, kirjutab Live Science.

Uuringus kinnitati vabatahtlikele katsealustele seade, mis kannab nime elektrooniliselt aktiveeritud salvestaja ning selle abil salvestati nelja päeva jooksul nende inimeste rääkimine.

Teadlased kuulasid siis salvestised üle, jagades need kas triviaalseks või sügava sisuga kõnelusteks. Uuringule lisati katsealuste oma määratlus, kas nad on oma eluga rahul ja õnnelikud või siis rahulolematud ja õnnetud.

Psühholoogid leidsid, et kõige õnnelikumad katsealused olid 25 protsenti vähem üksinda ja rääkisid 70 protsenti rohkem kui end kõige õnnetumana tundnud katsealused.

Õnnelikel katsealustel oli kaks korda rohkem sisukaid vestlusi ning kolmandiku võrra rohkem triviaalset suhtlust kui õnnetutel kastealustel.

«Õnnelikud inimesed väljendavad end julgemalt ja rohkem ning nende suhtlus on sügavama sisuga, mitte pinnapealne ega enesekeskne,» nentisid uurijad.

Nad lisasid, et mitmekülgsed suhted ning suhtlusvõimalused muudavad õnnelikud inimesed veelgi õnnelikumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles