Prantsusmaal avatakse taas maailma vanim kino

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma vanima kino sisevaade
Maailma vanima kino sisevaade Foto: SCANPIX

Lõuna-Prantsusmaal Marseille`i lähedal La Ciotatis avatakse taas maailma vanim kino, kus Lumiere`i vennad näitasid 1899. aastal esimesi liikuvaid pilte.

1995. aastal suletud Edeni kinos tehti täielik renoveerimine, edastab The Local.

Kinos on punase sametiga istmed, seinad on uuesti üle värvitud ning põrandaplaadid uuendatud.

Täna aset leidval taasavamise tseremoonial peaks osalema näiteks Juliette Binoche, Nathalie Baye ja Roman Polanski.

Just selles kinos näitasid Auguste ja Louis Lumere 21. märtsil 1899. aastal 250 inimesele esmakordselt filmi. Kui inimesed nägi ekraanil enda suunas sõitvat rongi, püüdsid nad selle eest põgenda.

Tegemist oli siis teatriga, mis kuulus ärimees Raoul Gallaud`le. Ta oli Antoine Lumiere´i sõber.

Aastakümnete jooksul oli Eden nii teater kui kino. Seal sai alguse paljude staaride, teiste seas ka Yves Montandi ja Fernandeli karjäär.

1980. aastatel tabasid kino tagasilöögid, kui tollane omanik tapeti ning ta raha varastati. Pärast seda oli see kino-teater avatud aastas vaid nädala ning seal näidati prantsusekeelseid vanu filme.

Marseille`i, mis on 2013. aastal Euroopa kultuuripealinn, võimud otsustasid lasta maailma esimese kino renoveerida. See läks maksma kuus miljonit eurot. Saalis on kohti 166 vaatajale.

Edeni kino reklaamitakse Lumiere´i vendade 1895. aasta 50-sekundilise liikuva pildi, mis kujutab rongi saabumist La Ciotati raudteejaama, abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles