Pildid: Põhja-Korea avab Masik Passi suusakeskuse selle nädala neljapäeval

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Totalitaarses Põhja-Koreas avatakse sel nädalal selle riigi esimene mäesuusakeskus.

Põhja-Korea on Masik Passi suusakeskust reklaaminud kui ilusa maastiku ja suurepärast päikesetõusu vaatlemise paika, mille üle on uhke ka juht Kim Jong-un, edastab The Guardian.

Suusakeskus on ehitatud kümme kuud ning vajab veel viimistlemist. Sellegi poolest toimub avamine selle nädala neljapäeval, kui on Põhja-Korea kommunistliku partei 68. aastapäev.

Põhja-Korea meedia andmetel töötavad ehitustöölised paigas ööpäev läbi ning tööviljakus on 200 protsendiline. Suusakeskusesse on kerkinud kaks hotelli, maa-alune parkla, sillad ja töötajate elamud. Suurem ja uhkem hotell on välismaalastele, väiksem aga põhjakorealastele.

Põhja-Koreas elab enamik 24 miljonist elanikust üsna vaeselt. Vaid riigi eliidil, keda on umbes viis protsenti, on võimalus suusakuurorti kasutada.

Riigijuht Kim Jong-un harrastab mäesuusatamist. See harrastus sai alguse, kui ta õppis teismelisena Šveitsi erakoolis.

Põhja-Korea spordiministri Kim Tae-yongi sõnul ei ole see suusakeskus vaid kohalikule eliidile või eksklusiivsust otsivatele turistidele mõeldud.

Spordiministri kinnitusel andis riigijuht selle keskuse ehitamiseks käsu, kuna ta armastab oma riiki ja kaasmaalasi.

Ta lisas, et keskuse abil ärgitatakse põhjakorealasi rohkem sportima.

«Tänu sellele keskusele võib Põhja-Korea saata oma mäesuusatajad rahvusvahelistele võistlustele ning paari aastapärast võib neist keegi saada maailmameistriks. Seni olema saanud talispordis medaleid kiiruisutamises,» lisas minister.

Põhja-Koreas on hakatud aina enam tegelema turismiga ning meelitama välisriikide kodanikke sinna puhkama. Samas on kohalikke ärgitatud tegelema spordiga.

Põhja-Korea propageerimisele on kaasa aidanud ka USA endine korvpalliäss Dennis Rodman.

Tema ärgitusel on Põhja-Korea mitmesse linna rajatud korvpalliplatse, varasemast on juba olemas kiiruisuradasid.

Turistid viiakse pealinnast Pyongyangist Wonsani armeebaasi lennuväljale, kust nad bussidega või helikopteritega suusakeskusesse toimetatakse. Omal käel ei tohi välismaalased sinna minna ega Põhja-Koreas ringi liikuda. 

Kuigi keskus avatakse, jätkub veel ehitamine. Ehitus on pooleldi seiskunud selle tõttu, et Šveits keeldus rahvusvaheliste majandussanktsioonide tõttu müümast mäetõstukeid ja köisraudtee ehitamiseks vajalikku.

Põhja-Korea meedia on nimetanud seda inimõiguste rikkumiseks ning spordi politiseerimiseks. Samuti põhjakorealaste vastaseks vandenõuks.

Kimi sõnul on sellest kahju, kuid ta lubas, et selle aasta lõpuks on suusakeskuses kolm töötavat tõstukit.

«Me suudame ehitada tuumarelvi ja rakette. Miks me siis ei suuda ehitada suusatõstukeid,» nentis minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles