Raseduse katkemise eest mõrvasüüdistus?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Utah osariik plaanib naisi raseduse katkemise eest süüdi mõistma hakata.
Utah osariik plaanib naisi raseduse katkemise eest süüdi mõistma hakata. Foto: Scanpix Sweden

Ameerikas Utah osariigis võidakse kehtestada seadus, mis naisi nurisünnituse eest karmilt karistab.


Mormoonidest kubisevas osariigis plaanitakse vastu võtta seadus, mille eesmärgiks on illegaalsete abortide peatamine, kuid lisaks näeb seadusemuudatus ette ka nende naiste karistamise, kelle rasedus on katkenud hoolimatu tegevuse tagajärjel, vahendab Aftonbladet.

Kui naine on raseduse ajal joonud klaasi veini või kõndinud libedal pinnal ning tema rasedus on õnnetul kombel katkenud, siis võidakse naist süüdistada mõrvas ning seetõttu ka vangi mõista.

Hoolimatu tegevuse alla on liigitatud näiteks ka raseduse ajal suusatamine.

Osariigi parlamendis hääletati juba seadusemuudatuse poolt, lõpliku heakskiidu peab andma Utah kuberner Gary Herbert.

Viimasel sekundil on esile kerkinud ka palju kriitilisi hääli, kes seadust peatada proovivad. Peamise argumendina nimetatakse asjaolu, et see ähvardab karistusega ka naisi, kelle rasedus n-ö loomulikul teel katkeb, samuti seab selline kord ohtu naise suveräänsuse ja vabaduse.

Seadusevastaste sõnul muudaks uus seadus iga naise, kelle rasedus katkeb, potentsiaalseks mõrtsukaks.

Kriitikud küsivad ka, et mis juhtub siis, kui näiteks vägivaldne mees oma naist niimoodi kohtleb, et loode sureb. Kas siis on samuti süüdi naine ning teda karistatakse sellise mehega elamise eest?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles